Home Архивни документи
PDF Печат Е-поща

По повод Деня на българския лекар – 19 октомври бяха връчени традиционните награди на Районната колегия на Български лекарски съюз за принос в медицината. За съжаление, заради епидемичната обстановка в страната, тази година нямаше официална церемония.

На церемонията присъстваха и наградените на национално ниво в категориите „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“ – д-р Тодор Коларов и “Ти си нашето бъдеще” – д-р Милица Митева. Носителите на плакетите бяха наградени в централата на БЛС - София.

В категорията „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“ бяха наградени д-р Стела Денчева и д-р Кина Николова.

 

С призът „Лекар на годината 2021“ тази година бе удостоен д-р Иван Андронов.

 

 

 

 

 

 

 

 

В категорията „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“ награда получи д-р Стела Денчева

 

 

 

На национално ниво в категорията „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“ – д-р Тодор Коларов

 

и в категорията “Ти си нашето бъдеще” – д-р Милица Митева

 

 ВАС ОБЯВИ „СЛУЖЕБНОТО НРД“ ЗА НИЩОЖНО

Български лекарски съюз успя успешно да защити правата на лекарите, след като спечели 4-годишната съдебна битка срещу Националната здравноосигурителна каса.

Преди дни, Върховният административен съд се произнесе с решение, с което окончателно обяви за нищожно Решение № РД-НС-04-24-1 от 29 март 2016г. на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, известно като т. нар. „служебно НРД“.

Решението на ВАС доказва, че законът не може да бъде заобикалян и не може да съществува Национален рамков договор без той да е подписан от Български лекарски съюз.

ВАС изрично подчертава, че решението, взето от НС на НЗОК излиза извън неговата компетентност. Причината -  при несключен НРД за съответната година – с  решението на НС на НЗОК на практика е приет изцяло нов НРД за 2016г.. Това е в разрез с нормативната уредба, предвид обстоятелството, че когато не се подпише НРД с решението може само да се изменят или допълнят изначално съдържащите се разпоредби в НРД по чл. 55, ал. 2 от ЗЗО, вследствие на промени в действащото законодателство.

Нищожността на „служебното НРД“ означава, че същото не поражда никакви правни последици от самото му издаване, а тъй като решението на НС на НЗОК представлява подзаконов нормативен акт, съгласно изменената от 29.11.2019г. разпоредба на чл.1, ал.1 от закона за отговорността на държавата и общините за вреди, всяко заинтересовано лице може да претендира  обезщетяване на вредите, причинени от действието му.

С обявяването на нищожността на „служебното НРД“ отпадат и  основанията, на които НЗОК се е позовала при отказите да бъдат изплатени надлежно извършените медицински дейности, включително надлимитните.

От друга страна, всички глоби, наложени на основание „служебното НРД“, както и исканията на НЗОК за възстановяване на изплатени средства  също следва да бъдат третирани като наложени и предприети без основание и съществува възможност засегнатите лица да защитят интересите си, съгласно действащото законодателство.

 

 


 

На тържествена церемония в гр. София, Български лекарски съюз отбеляза Деня на българския лекар – 19 октомври.  На този ден се почита Св. Иван Рилски, който се смята за покровител на българските лекари, и ежегодно се отличават изявени медици.

Тази година носителите на наградата за приза „Лекар на годината” са д-р Хараламби Бенов и д-р Константин Рашков.

Д-Р ХАРАЛАМБИ  ОБРЕШКОВ БЕНОВ е роден в град Велико Търново, където завършва Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“. Висшето си медицинско образование  завършва през 1985 година във Висшия медицински институт в град Плевен.

През 1990 д-р Бенов придобива специалност „Вътрешни болести“, а през 1994 година и специалност „Кардиология“ от Медицинската академия в София.

През 1993 специализира четири месеца „Спешна помощ“ в Белгия.

От  1985 до 1994 работи в Спешното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов “ – Велико Търново.

От 1994 до 2000 е ординатор в Интензивно Кардиологично отделение към областната болница във Велико Търново.

От 2000 до 2008 година завежда Интензивен  кардиологичен сектор на Ревмокардиологичното отделение в лечебното заведение. От 2008 година до сега е началник на Отделението по кардиология.

Под негово ръководство отделението  е изцяло реновирано и напълно отговаря на съвременните европейски изисквания. Извършва се съвременна диагностика и лечение на сърдечносъдови заболявания като остри миокардни инфаркти, сърдечни пороци, ритъмни нарушения, сърдечна недостатъчност, възпалителни заболявания на сърцето и други.

Отделението разполага с най-модерна апаратура, което го прави едно от водещите в страната. Ползваната ангиографската апаратура там е последно поколение, има два съвременни ехокардиографа, като единият е от най-висок клас – позволяващ включително и 3 D изобразяване на сърцето. Оделението е един от центровете в Българя за поставяне на пейсмейкъри.

Д-Р КОНСТАНТИН КОЛЕВ РАШКОВ е роден на 17 април 1958 година.  Средното си образование завършва в СПГ „Васил Друмев“ във Велико Търново през 1976 година.

През 1984 завършва  Медицински университет в град Плевен.

През 1989 придобива специалност по Инфекциозни болести.  Участва в редица конгреси, семинари по Инфекциозни болести и Педиатрия.

През месец октомври 1984 започва работа  в Инфекциозно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.  От юни 2010 е негов началник.

В Инфекциозно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Рашков успява да изгради екип, който ежедневно печели доверието на пациентите.

Отделението притежава ІІ ниво на компетентност по специалността „Инфекциозни болести“ в изпълнение на медицинския стандарт по „Инфекциозни болести“.

В звеното  се хоспитализират всички инфекциозно болни подлежащи на задължително лечение и изолация, рискови контингенти по епидемиологични показания, болни с остро и тежко протичане и  усложнения на инфекциозни заболявания.

Осигурен е 24 часов прием на инфекциозно болни от дежурен и на разположение екипи за прием на пациенти от цялата област.

През целия период на дългогодишната си практика, с професионализма си и чисто човешките си качества, д-р Константин Рашков е спечелил доверието на колегите си не само от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, но и от цялата област Велико Търново.

 

Д-Р ИЛКО ЛЮБОМИРОВ КОСТУРКОВ

бе награден в категорията „Ти си нашето бъдеще – награда за младите медицински надежди на България

Д-р Илко Костурков е завършил медицина 2012г. в Медицински университет - Плевен. След това започва специализация по гастроентерология в Медицински инситут към МВР - гр. София под ръководството на доц. Николовска. По време на специализацията си в МИ – МВР работи и върху доктурантура на тема „Хронични вирусни хепатити”. През 2017г. придобива специалност гастроентерология към МУ-София. От тогава до сега работи в МБАЛ „Св. Иван Рилски” - гр. Горна Оряховица като гастроентеролог.
Притежава сертификати по абдоминална ехография , доплер ехография , горна и долна ендоскопия. Преминал множество курсове и обучения , както в страната така и в чужбина.
Член на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография и Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България.
Извършва рутинно диагностична и терапевтична горна и долна ендоскопия, абдоминална и доплер ехография.
Има интереси в диагностичната и терапевтична ендоскопия (гастро и колоноскопия) – полипектомия, ендоскопска мукозна резекция, ендоскопска хемостаза, диагностиката и лечението на чернодробни заболяванния, възпалителни чревни заболявания, хранене и диететика.

Д-р Илко Костурков е изцяло отдаден на професията си, харесва специалността си и непрекъснато се развива. Участията му в международни конгреси и обучения е знак, че иска да израства в професията си и се стреми да развива ендоскопската гастроентерология на високо ниво. Един от лекарите, които са много внимателни и с грижа за пациентите и за това се радва на обичта им. Въпреки многото предложения да работи в големи столични болници, той се завръща в болницата в родния си град за да помага на пациентите от гр. Горна Оряховица и региона.

 

Хирургът Д-Р ЕЛИАС ХАДДАД от болницата в Горна Оряховица бе отличен със специална награда по време на тазгодишната церемония "Лекар на годината". Призът му бе даден, след като това лято д-р Хаддад оперира под светлината на фенер пациент, докато в болницата нямаше ток заради силна буря в града.

 

 

 

  

 

 

С поднасяне на венци на паметника на д-р Стефан Черкезов, представители от Районна колегия на Български лекарски съюз – Велико Търново и МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” отбелязаха Националния ден на спасението, отдавайки почит на медиците загинали в изпълнение на служебния си дълг

 

 

 

 

  

На 15 август 2020 г., Районната колегия на Български лекарски съюз - Велико Търново, поднесе венец на паметника на д-р Стефан Черкезов, в родното му село Виноград. Почит отдадоха и Община Стражица, кметството на с. Виноград, деца от местното читалище „Лев Толстой” и жители на селото.

 

 

 


 

 

ЖИВОТ - САМОЖЕРТВА

Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ

15 август 1963 година. Между Велико Търново и Горна Оряховица става тежка автомобилна катастрофа. Разхлопан и претъпкан с пътници автобус се блъска в камион и избухва в пламъци. В рейса пътува младият лекар на с. Стрелец, Великотърновско д-р Стефан Черкезов, който  отива на служебно съвещание в окръжния център. Съдбата е милостива към него, тъй като той се намира близо до вратата и при жестокия инцидент е изхвърлен през нея навън от взривната вълна, без почти да пострада. Човешкият му и лекарски дълг обаче надделяват и  д-р Стефан Черкезов се хвърля в автобуса-факла, за да спасява ужасените от огнения ад  хора. Пламналата му коса, найлоновата риза, която се стопява по тялото му и допълнително влошава изгарянията, не го възпират и той всеотдайно и сърцато изважда пътници от автобуса. Спасява 47 души. Когато от Велико Търново и Горна Оряховица пристигат спасителните линейки, двадесет и шестгодишният  медик, сам нуждаещ се от спешна помощ, започва да пренася пострадалите с носилки и отказва да бъде транспортиран, за да помогне и на последния нуждаещ се. Накрая остава съвсем сам и тръгва под жаркото слънце пеша. По пътя го пресреща върнала се специално за него линейка. Пристигнал в хирургичното отделение на болницата, той отпраща втурналите се към него лекари с думите: “Колеги, оставете ме, аз бездруго ще умра. Гледайте другите пациенти!” Рано сутринта на другия ден, 16 август,  д-р Стефан Черкезов издъхва в адски мъки и в пълно съзнание. Край леглото му е младата му съпруга Лидия. Тя е свидетел и на последните му думи: “Кажи на татко, че не е харчил напразно парите си, за да ме изучи; и нека да бъде горд с мене-  показах се като истински лекар…”

Така завършва краткият живот на д-р Стефан Черкезов, роден на 26 април 1937 година във Виноград, Великотърновско Лекарският му стаж също е кратък. Започва работа на 1 януари 1963 година, мечтае да помага на хората като хирург, а за поколенията завинаги остава като пример за проявена жертвоготовност и човеколюбие . И като патрон на областната болница във Велико Търново.

По повод петгодишнината от гибелта на д-р Стефан Черкезов в бр. 99 на вестник “Борба” от 1968 година четем:

“Пет години ни делят от оня злокобен ден. Денят на страшната катастрофа, в пламъците на които загина и един млад лекар, един човек, в старата българска столица. Пожертвувал живота си, за да дари живот на другите, един герой, първият лекар герой на социалистическия труд!..

В дните на петгодишнината от гибелта на героя неговите другари отново се отправиха към родното му село Виноград… На малката Тони, дъщерята на героя, представителите на болницата донесоха подаръци.

 

Придружени от близките и съселяни на героя, здравните работници от Велико Търново се отправиха към гроба му в края на селото. Обкичиха го с венец и букети от свежи цветя. Почетоха паметта на своя незабравим патрон, сякаш безмълвно си обещаха да бъдат достойни за името му, да бдят за здравето на хората, за живота, в името на който загина и д-р Стефан Тодоров Черкезов”.

 


 

 

МОЛЛОВИ ДНИ 2020


Въпреки, че поради епидемичната обстановка в страната, причинена от разпространението на COVID-19, „Моллови дни 2020” не се проведоха, но на 21 Юни 2020 г., РК на БЛС – Велико Търново  спази традицията и  поднесе цветя и венец на паметника на д-р Димитър Моллов в с. Беброво, общ. Елена.

 


 


 

МОЛЛОВИ ДНИ 2020


УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ И ПАРТНЬОРИ,

Във връзка с епидемична обстановка в страната, свързана с разпространението на COVID-19 и продължаващите ограничения за провеждане на мероприятия, с огромно съжаление Ви уведомяваме, че „Моллови дни 2020” няма да се проведат в периода 6-7 Юни 2020 г. При благоприятна промяна и възможност за провеждане ще бъде определена нова дата, за което ще Ви информираме своевременно.

Благодарим Ви за отзивичивостта и Ви очакваме скоро с надежда да продължим традицията заедно.

 

 


 

Д  Е  К  Л  А  Р  А  Ц  И  Я

Във връзка с твърденията, излъчени в предаването „Студио Хъ” по Телевизия „⅞-ми”, Районната колегия на БЛС във Велико Търново остро се противопоставя на опитите за създаване на внушения и манипулиране на общественото мнение.

В предаването, излъчено на 05 Август 2020 година, прави впечатление тендециозно отношение към работещите в лечебните заведения от страна на водещия в студиото, чрез използването на епитети и обидни квалификации без да бъдат посочени факти. Силно впечатление прави и използването на  импулсивната реакция на тежко емоционално травмиран родител, за да се търси сензационност.

Считаме, че подобно отношение в национален ефир от страна на който и да е журналист, е недопустимо и категорично е в разрез с журналистическата етика и основните принципи за обективното поднасяне на информация към обществото.

Районната колегия на БЛС във Велико Търново не може да даде оценка на публицистичните качества на предаването, но оценява внушенията, които се правят, като обществено вредни.

Смятаме, че  е неетично и тенденциозно  предаването да се опитва да отрече общоприети противоепидемични мерки, доказали ефективността си в исторически план. Искаме да припомним задачата, пред която сме изправени: справяне с ново смъртоносно инфекциозно заболяване, за което няма установени универсални методи за превенция и лечение. Най-тежкият етап от борбата със световната пандемия от COVID-19 тепърва предстои. Подкопаването на доверието в медиците и лечебните заведения, които ще водят тази борба, силно ще затрудни работата им.

Считаме, че най-укоримото сред внушенията в излъченото предаване е споменаването на имената на конкретни лекари и лечебни заведения, поставяйки под въпрос доверието в професионалните им качества без доказателства. Вярваме, че най-важният ресурс, с който ние като лекари разполагаме в ежедневната си борба за здравето на хората, е именно доверието. Призоваваме журналистическата гилдия да се отнася към този ресурс отговорно и с грижата, с която всеки лекар го прави. Със съжаление установяваме, че това не беше така в предаването „Студио Хъ”, излъчено на 05 Август 2020 г. по телевизия „⅞-ми”.

Възбудените проверки по инициатива на цитираните в предаването лечебни заведения ще установят дали  предоставената медицинска грижа отговаря на нормативните изисквания и ако са били допуснати пропуски, те ще бъдат разкрити. Призоваваме за емоционална зрялост в тази сложна ситуация както обществото, така и колегите.

Абсолютно сигурно е, че само заедно - общество и медици, ще можем да преминем през това тежко изпитание и да го преодолеем, по-силни и мъдри.

11 Август 2020 г.                                             Управителен съвет

 

гр. Велико Търново                               на РК на БЛС – Велико Търново

 

 


 

БЕЗПЛАТЕН ДОСТЪП ДО ОБУЧИТЕЛНИ КУРСОВЕ ЗА РАЗЛИЧНИ КЛИНИЧНИ СПЕЦИАЛНОСТИ

Той е предoставен от неправителствената инициатива Health4TheWorld

Health4TheWorld е неправителствена инициатива, която предоставя достъп до обучителни и опреснителни курсове от 22 академични институции като Харвард, Станфорд, Клиниката Майо, болничния комплекс ‘Джон Хопкинс’ и други.

Уеб- страницата на Академията (https://health4theworld.org/academy/?fbclid=IwAR3o-3yN74dFq4EAJOiwfV1d_zXSsSxtGoNGENGiFUwltYujhE0VW1osxFc) предлага безплатен достъп до над 100 лекции по множество клинични специалности.  Освен това, инициативата стимулира създаването на професионална мрежа от контакти с цел обмяна на знания, изследвания, обсъждане на клинични случаи, както и консултиране по научни изследвания.

Не на последно място, има създаден научен център за Ковид- 19, в който са публикувани и отворени за обсъждане най- новите открития и опит за овладяване на вируса.

Информацията и хиперлинк към сайта на Health4TheWorld  може да намерите и на сайта на БЛС -  https://blsbg.com/bg/

 

 


 

На тържествена церемония Районна колегия на Български лекарски съюз – Велико Търново, отбеляза Деня на българския лекар – 19 октомври.  На този ден се почита Св. Иван Рилски, който се смята за покровител на българските лекари и ежегодно се отличават изявени медици.

ТАЗИ ГОДИНА НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА ЗА ПРИЗА „ЛЕКАР НА ГОДИНАТА” Е

Д-Р МАРГАРИТА  КОВАЧЕВА

Родена в гр. Сливен.  Завършва гимназия „Добри Чинтулов“ , гр. Сливен.  През 1968 г. приета  в Медицинска  Академия  - София,  която завършва през  1976 г.  със  субординатура  по детски болести.

Работи като участъков педиатър, завеждащ селски консултативен кабинет. От 1982 г. започва работа в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” – Велико Търново първоначално в интензивен сектор, след това като завеждащ Детско отделение. От 2013 г. е пенсионер, но продължава да се грижи за малките си пациенти като ординатор в Детското отделение.

През 2006 г., по повод 15 август – Деня на спасението, д-р Ковачева  е наградена със специална награда – почетен знак “Български лекар” - за висок професионализъм, етика и морал.

„ЛЕКАР НА ГОДИНАТА 2020 - ПРИНОС ЗА РАЗВИТИЕТО И УТВЪРЖДАВАНЕТО АВТОРИТЕТА НА СЪСЛОВНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ” – ЛЕКАРИ ДАЛИ СВОЯ ПРИНОС ЗА БОРБАТА С КОВИД 19

Д-Р ГИНКА ГРИГОРОВА РАЧЕВА-МАРИНОВА

Средното си образование завършва през 1974 год. в Полски Тръмбеш.

През 1980 г. завършва с първия випуск на Факултета по медицина в Плевен.

Започва работа на 15 декември 1980 год. в Общинска болница  - Горна Оряховица като лекар във Второ вътрешно отделение под ръководството на един прекрасен специалист и човек - Д-р Тодор Дунев. Той всъщност е човекът, който е запали в нея интереса към кардиологията. Продължава да работи като участъков лекар и лекар във функционален кабинет по сърдечно-съдова диагностика.

През 1987 год. придобива специалност по Вътрешни болести, а през 1992 год-кардиология. След проведен конкурс от 1993 г. до началото на 2020 г. е работила като началник отделение и кардиолог с цялото предизвикателство, трудности, моменти на професионално удовлетворение, а нерядко болезнено разочарование в тази професия.

Почти 40 год. от началото на трудовия й стаж. Години, в които е поддържала своята квалификация чрез участие в провежданите тематични курсове, семинари, симпозиуми, конгреси вкл. и извън страната. Години, в които е била общински съветник 2 мандата с цялата отговорност и желание за решаване проблеми на болницата и ДКЦ. През 2007 год. е номинирана от Общински съвет за принос в здравеопазването.

КАТЕГОРИЯ „ТИ СИ НАШЕТО БЪДЕЩЕ– НАГРАДА ЗА МЛАДИТЕ МЕДИЦИНСКИ НАДЕЖДИ НА БЪЛГАРИЯ, ВЗЕЛИ АКТИВНО УЧАСТИЕ В БИТКАТА С КОВИД 19

Д-Р СТЕЛА ВАСИЛЕВА БИЛЧЕВА

Д-р Стела Василева Билчева е завършила медицина през 2018 г. в Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна. В момента е специализант по ендокринология в Медицински университет – Плевен. Работи във Второ вътрешно отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски” - Горна Оряховица.

Отлично владее английски език като участва в преводи на медицинска линература. Владеенето на  немски, руски и френски език й помага да обогатява знанията си и в медицинската литература на тези езици.

Притежава редица сертификати за участие в кампании на Асоциацията на студентите по медицина, за завършени медицински стажове в Москва и Санкт Петербург, Сертификат за DHU Академия по Шуслерова терапия и Интегративна медицина - 2014-2016.

Има награда на името на д-р Иван Групчев за студентски постижения в областта на Офталмологията.

От м. април 2017 г. до момента е посланник на Хуманноста.  Работи и като изследовател към проектите Feel4Diabetes , Фонд научни изследвания и проект "Лина".

Д-р Билчева е сред първите доброволци при специалистите по инфекциозни болести в борбата с коронавируса. Тя е на първа линия в отделението с постъпили заразени пациенти. Безрезервно и безкористно се включва в тази мисия – работи с неизвестното, в една много заразна обстановка.

В избора си да бъде лекар, тя е приела призванието да помага, независимо от условията и риска.

Тя е един лекар не само по професия, но и по призвание!

„ЛЕКАР НА ГОДИНАТА 2020 - ПРИНОС ЗА РАЗВИТИЕ И ПРИЛАГАНЕ НА ИНОВАТИВНА МЕДИЦИНА И УНИКАЛНИ ТЕХНИКИ”

Д-Р ТИХОМИР СТАНИСЛАВОВ СТОЕВ

Д-р Тихомир Стоев е завършил медицина през 2014 г. в Медицински университет - София. През 2020 г. придобива специалност кардиология в Медицински университет – Плевен. Работи в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” – Велико Търново.

Отлично владее руски и английски език като участва в превод на книга сборник разкази на Harry Bushman.

Интересите му са в инвазивната кардиология и електрокардиостимулация. Участва в имплантирането на електрокардиостимулатори.

Има подкрепата на ръководството на областната болница МОБАЛ „д-р Стефан Черкезов“ да надгради дейността си  с разширяване на възможностите на Кардиологично отделение и с въвеждане на  имплантация на CRT и ICD.

Д-р Стоев е изцяло отдаден на професията си, харесва специалността си и непрекъснато се развива. Участията му в международни конгреси, симпозиуми и обучения, клинични проучвания, промиции на здравето към АСМБ е знак, че иска да израства в професията си и се стреми да разширява познанията си в областта на кардиологията.

Активно участва в благотворителните кампании на Българския червен кръст.

Притежава артистични умения, като е участвал като статист във сериала „Стъклен дом”, в клип на „Barabbas blues bend”, участва и в късометражния български филм: “The Matrix in 60 seconds”.

Един от лекарите, които са много внимателни и с грижа за пациентите и за това се радва на обичта им.

От 2018 г. е в Контролната комисия на РК на БЛС – Велико Търново и активен неин делегат на Събора на БЛС.

„ЛЕКАР НА ГОДИНАТА 2020 - ПРИНОС ЗА РАЗВИТИЕ И ПРИЛАГАНЕ НА ИНОВАТИВНА МЕДИЦИНА И УНИКАЛНИ ТЕХНИКИ”

Д-Р ДИАН МИТКОВ МИТЕВ

Д-р Диан Митев е роден в гр. Стара Загора. През 2014 г. завършва медицина в родния си град, а  от 2019 г. е специалист по Образна диатностика.

През същата 2019 г. преминава индивидуално обучение „Магнитно резонансно образно изследване” в Софийския медицински университет и е вкючен в графика на пациентите, които преминават ядрено-магнитен резонанс.

Взема участие в конгресите на Българската асоциация по радиология, като през 2019 г. участва и с доклад на тема "Клиничен случай на интракраниална епидермоидна киста - как да диференциране? "

Има интереси в областта на неврорентгенологията, гастроентерологията и спешната рентгенология.

Той е един от тримата специалисти в отделението по „Образна диагностика” на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” – Велико Търново.

 

 

 

 

 

 


 

ДО:

Г-Н КИРИЛ АНАНИЕВ

МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Д-Р БОЙКО ПЕНКОВ

ЗАМ.- МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Д-Р ИВАН МАДЖАРОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЛС

Д-Р НИКОЛАЙ БРЪНЗАЛОВ

ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЛС

РАЙОННИТЕ КОЛЕГИИ

НА БЛС

СТАНОВИЩЕ

НА РК НА БЛС – ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Относно: Проект за Наредба за задължителното застраховане на лицата, упражняващи медицинска професия,публикуван на електронната страница на МЗ на 13.06.2018 г.

Подкрепяме мнението на д-р Колев от РЛК –Хасково, особено в частта с движението на строго медицинска информация към застрахователите без категорично доказана необходимост под формата на иск. По този начин застрахователя си запазва правото да отказва покритие ако прецени, че не е “уведомен” правилно. Няма и механизъм за уведомяване, който да осигурява юридически значима следа за уведомяването. Също така, в механизма би следвало да бъде включена и Етичната комисия на всяка районна колегия, която на практика да дава становище за “наличие на ситуация за уведомяване”.

Приветстваме в Проекта идеята за въвеждане на диференцирани прагове, които да отчитат спецификата на риска за отделните медицински специалности и видовете дейности с оглед коригиране на сега съществуващия в Кодекса на застраховането твърде висок размер на минималната застрахователна сума.

Представяме на Вашето внимание предложения за промени към публикувания (в сайта на МЗ, от 13.06.2018г.) за обсъждане проект:

1. В Чл. 2. (1) Обект на застраховане по задължителната застраховка „Отговорност на лицата, които упражняват медицинска професия“ в лечебно заведение е професионалната отговорност на застрахованите физически лица, упражняващи медицинска професия, за причинените от тях на трети лица имуществени и неимуществени вреди, настъпили в резултат на упражняването на медицинска професия в  (да се замени с от ) лечебното заведение.

Мотиви – Практикуването на медицинската професия не е ограничено само в рамките на лечебното заведение, а включва и извършване на дейности и извън ЛЗ – напр. при домашни посещения, оказване на спешна помощ, както и изнесени дейности по нормативно определени и/или договорни отношения;немалка част от лекарите и медицинските специалисти практикуват в няколко лечебни заведения както по трудовоправни, така и по гражданскоправни взаимоотношения, понякога за време от 2 астрономически часа седмично. Би ли следвало тези лекари да имат застраховка във всяко ЛЗ и в какъв размер – пълен  или почасов? Тъй като лечебното заведение като юридическо лице е носител на застрахователния риск „Професионална отговорност“, би следвало застраховката да е неперсонифицирана, а съгласно щатната таблица на ЛЗ. В противен случай при всяка промяна в трудовоправните взаимоотношения на ЛЗ с работещите в него трябва да се изгатвят поименни анекси и се увеличава опасността застраховател да откаже плащане по формална причина.

2. В чл. 8. (1) и в чл. 9. т.4. да отпадне «ЕГН»

Мотиви: Имената и УИН/ЛПК са достатъчни за идентификация.

 

3. В Чл. 11. (1) Лечебното заведение, в качеството си на застраховащ,

е длъжно да уведоми застрахователя в срок от седем работни дни от:

1.узнаването на обстоятелства, които биха могли да доведат до възникване на професионална отговорност на застрахован – да отпадне цялата т.1 на ал.(1);

Мотиви – такива „обстоятелства” биха могли да бъдат ежедневни ситуации и отношения, които някога могат да доведат до застрахователно събитие. Така поставен, този текст би следвало да доведе до хиляди уведомления дневно към застрахователите, свързани с евентуална хипотетична възможност от усложнения и фатален изход на заболявания, за които може да бъде предявен иск

 

4. В приложението към чл.10, ал.1 да се направи следната корекция:

Да бъдат изведени лицата, упражняващи медицинска професия от професионално направление „Здравни грижи” като отделна рискова група (подгрупа) с лимит на отговорност за едно лице, възлизащ на 1/10 от минималната годишна застрахователна сума за лекар.

 

МотивиДейността на медицинските сестри в първичната извънболнична медицинска помощ (респ. акушерки) се свежда в огромната си част до обработване на писмена информация и административни ангажименти в практиките на общопрактикуващите лекари. Чисто медицинската им дейност е застъпена в по-малка част и се отнася до различни видове манипулации в присъствието на лекар. Така определената в Приложението минимална годишна застрахователна сума за професионална отговорност е нереално висока за медицинските сестри, попадащи в Медицинска професия от професионално направление „Здравни грижи“ възлиза на половината от минималната годишна застрахователна сума за лекар.

От началото на реформата не е известен случай на осъдена с парично обезщетение медицинска сестра в първичната извънболнична помощ. Съгласни сме с предложения и добре преценен размер на минималната годишна застрахователна сума за едно лице, посочено във втора група – 60 000 лева.

5. В приложението към чл.10, ал.2 да се направи корекция, относно минималния агрегатен лимит на отговорност за едно лице за всички събития за една година.

Предлагаме да се намали минималният агрегиран лимит на отговорност за едно лице до двукратен размер на годишната застрахователна сума и да бъде представен в Наредбата като опция по желание.

Мотиви Считаме, че минималният агрегатен лимит на отговорност за едно лице за всички събития за една година  е завишен за всички групи. Той оскъпява застраховката „Професионална отговорност”, предполагайки висока застрахователна премия. Концепция за множество нарушения при едно лице в рамките на една година, всяко от които да инициира съдебно производство, водещо до нужда от парично обезщетение, е нелогична и липсва информация да се е случвала до момента в анализите на съдебната практика.

6. В Чл. 11. (2) Лицата, упражняващи медицинска професия, са длъжни да уведомяват застрахователя, както и определените от лечебното заведение длъжностни лица за обстоятелствата и в срока по ал. 1.   – да отпадне цялата ал. (2)

Мотиви – Съгл. чл 189. (1) от Закона за здравето, задължението е на застраховащия (лечебното заведение) и застрахованите лица не би следвало да имат директни задължения към застрахователя. Страна по застрахователния договор е лечебното заведение.

Предложения:

- Да бъдат изведени лицата, упражняващи медицинска професия от професионално направление „Здравни грижи” като отделна рискова група с лимит на отговорност за едно лице в рамките на 10 000 лв.

- Агрегатният лимит за всяка от рисковите групи да бъде равен на лимита за съответната група и при настъпило застрахователно събитие да подлежи на задължително предоговаряне за срока на договора.

Да се уточни:

- Застраховането на едни и същи лица, упражняващи медицинска професия в няколко лечебни заведения, както и при дейности по различни специалности, с оглед дублиране (надграждане)  на застраховката.

- Какво следва при текучество на персонала в лечебното заведение, при промяна на  дейности и назначения и др. промени в срока на действие на застраховката.

УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ

НА РК НА БЛС

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

 


 

СЛЕД ТЕЖКО БОЛЕДУВАНЕ СИ ОТИДЕ Д-Р МАРИЯНА КИРИЛОВА. ТЯ БЕ СРЕД НАЙ-ВЪРЛИТЕ ЗАЩИТНИЦИ НА ЛЕКАРСКОТО СЪСЛОВИЕ, БРАНИТЕЛ НА ПРАВАТА НА ПАЦИЕНТИТЕ и отдаден професионалист на призванието си да лекува. По време на своята кариера става носител на многобройни награди, а последната е от 19 октомври т.г. по повод Деня на българския лекар. Поклонението е в неделя – 19 ноември, от 11 часа в храма „Възнесение Господне” в Първомайци.
Д-p Киpилoвa бeшe пpeдceдaтeл нa РК нa БЛС чeтиpи мaндaтa. Под нейно ръководство кoлeгиятa yчacтвa aктивнo c пpeдлoжeния зa зaкoнoдaтeлни пpoмeни в здpaвнaтa cиcтeмa. Бяхa opгaнизиpaни cpeщи c дeпyтaти пo нaбoлeли пpoблeми, кaтo ce yтвъpди и инициaтивaтa й зa пpoвeждaнe нa „Мoллoви дни”. Оcвeн тoвa само Вeликoтъpнoвcкaтa кoлeгия в cтpaнaтa вписва и издава свой бюлетин. Единствена yчacтвa в cъвмecтeн тpaнcгpaничeн пpoeкт c pyмънcкитe лeкapи oт Teлeopмaн, кoйтo зacягa eтичнитe нopми в мeдицинaтa. Тя бe члeн нa Упpaвитeлния cъвeт нa БЛС, избpaнa на 63-я Отчeтнo-избopeн cъбop нa съсловието.
Цeлият й житeйcки и пpoфecиoнaлeн път e cвъpзaн c oбщинa Гopнa Оpяхoвицa. Омъжeнa е зa лeкap, мaйкa нa двe дъщepи и баба на двама внуци.
През 1984 г. става мaгиcтъp пo мeдицинa oт ВМИ – Плeвeн. Пpeз 1991 г. завършва вътpeшни бoлecти в Мeдицинcкa aкaдeмия в Сoфия, a пpeз 2004 г. зaщитaвa втopa cпeциaлнocт „Рeвмaтoлoгия”. 2006 г. д-p Киpилoвa пpидoбивa и дoпълнитeлнa пpoфecиoнaлнa пoдгoтoвкa пo cпeциaлнocттa „Здpaвeн мeниджмънт” в СА „Димитъp Цeнoв” в Свищoв. От 1990 дo 2006 г. тя e пpeдceдaтeл нa Tepитopиaлния кoopдинaциoнeн cъвeт нa Фeдepaциятa пo здpaвeoпaзвaнe – В. Tъpнoвo.
Зa пaциeнтитe д-p Киpилoвa бe пoзнaтa нaй-вeчe кaтo зaвeждaщ oтдeлeниe нa филиaл Г. Оpяхoвицa към Цeнтъpа зa cпeшнa мeдицинcкa пoмoщ във Вeликo Tъpнoвo и eдин oт двaмaтa cпeциaлиcти пo peвмaтoлoгия в oблacттa.
Организира тpи oблacтни и излoжби на лекари-творци. От 2006 г. насам д-p Киpилoвa cъбиpa нa eднa мaca пpeдcтaвитeлитe нa вcички влacти и инcтитyции c aнгaжимeнт към ceктop „Здpaвeoпaзвaнe” – миниcтpи, нapoдни пpeдcтaвитeли, кмeтoвe, oбщинcки cъвeтници, cиндикaлиcти, eкcпepти и дp. Пpeз 2007 г. е удостоена c титлaтa „Лeкap нa гoдинaтa”.
По нейна инициатива мeдицинcкaтa oбщнocт в oблacт Вeликo Tъpнoвo и cтpaнaтa пoчитa пaмeттa нa ocнoвaтeля нa БЛС и БЧК, кaктo и aвтop нa пъpвитe здpaвни зaкoни в Бългapия – д-p Димитъp Мoллoв. Прякото й участие доведе и до създаването на документален филм и книга „Д-р Димитър Моллов – основателят”.

 

 


 

Напусна ни д-р Марияна Кирилова - изключителен човек, уважаван интернист, ревматолог, специалист в областта на организацията на здравеопазването и здравния мениджмънт, дългогодишен председател на РЛК Велико Търново.

Д-р Кирилова винаги е демонстрирала принадлежност и съпричастност към съсловието, позната е като защитник на лекарските права, особено във връзка с подписване на НРД, със здравната и лекарственаполитика, с професионалнатаетика и повишаванеквалификациятанабългарскитемедици.

Д-р Кирилова беше активен организатор на редица национални и международни инициативи на гилдията, включително и на утвърдилите се като традиция „Моллови дни“.

Ще запомним д-р Марияна Кирилова като лъчезарен и добронамерен човек, посветен на своята професия, всеотдайно грижещ се за пациентите си и отстояващ правата и авторитета на съсловието.

За колеги, приятели и пациенти тя ще остане като човекът, докрай защитаващ идеи, убеждения и принципни позиции – своите и на съсловието.

СБОГОМ, МАРИЯНЧЕ!

ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА Й ПАМЕТ!

С УВАЖЕНИЕ,

Д-Р ВЕНЦИСЛАВ ГРОЗЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЛС

 

 


 

Уважаеми колеги,

Приемете искрените ни съболезнования от загубата на д-р Марияна Кирилова!

Лекар- професионалист, отдаден на пациентите, защитник за правата на лекарите, творец!

РЛК В.Търново загуби свой боец!

Поклон!

д-р В.Манолова

 

РЛК Шумен


 


 

15 август 1963 година. Между Велико Търново и Горна Оряховица става тежка автомобилна катастрофа. Разхлопан и претъпкан с пътници автобус се блъска в камион и избухва в пламъци. В рейса пътува младият лекар на с. Стрелец, Великотърновско д-р Стефан Черкезов, който  отива на служебно съвещание в окръжния център. Съдбата е милостива към него, тъй като той се намира близо до вратата и при жестокия инцидент е изхвърлен през нея навън от взривната вълна, без почти да пострада. Човешкият му и лекарски дълг обаче надделяват и  д-р Стефан Черкезов се хвърля в автобуса-факла, за да спасява ужасените от огнения ад  хора. Пламналата му коса, найлоновата риза, която се стопява по тялото му и допълнително влошава изгарянията, не го възпират и той всеотдайно и сърцато изважда пътници от автобуса. Спасява 47 души. Когато от Велико Търново и Горна Оряховица пристигат спасителните линейки, двадесет и шестгодишният  медик, сам нуждаещ се от спешна помощ, започва да пренася пострадалите с носилки и отказва да бъде транспортиран, за да помогне и на последния нуждаещ се. Накрая остава съвсем сам и тръгва под жаркото слънце пеша. По пътя го пресреща върнала се специално за него линейка. Пристигнал в хирургичното отделение на болницата, той отпраща втурналите се към него лекари с думите: “Колеги, оставете ме, аз бездруго ще умра. Гледайте другите пациенти!” Рано сутринта на другия ден, 16 август,  д-р Стефан Черкезов издъхва в адски мъки и в пълно съзнание. Край леглото му е младата му съпруга Лидия. Тя е свидетел и на последните му думи: “Кажи на татко, че не е харчил напразно парите си, за да ме изучи; и нека да бъде горд с мене-  показах се като истински лекар…”

Така завършва краткият живот на д-р Стефан Черкезов, роден на 26 април 1937 година във Виноград, Великотърновско Лекарският му стаж също е кратък. Започва работа на 1 януари 1963 година, мечтае да помага на хората като хирург, а за поколенията завинаги остава като пример за проявена жертвоготовност и човеколюбие . И като патрон на областната болница във Велико Търново.

По повод петгодишнината от гибелта на д-р Стефан Черкезов в бр. 99 на вестник “Борба” от 1968 година четем:

“Пет години ни делят от оня злокобен ден. Денят на страшната катастрофа, в пламъците на които загина и един млад лекар, един човек, в старата българска столица. Пожертвувал живота си, за да дари живот на другите, един герой, първият лекар герой на социалистическия труд!..

В дните на петгодишнината от гибелта на героя неговите другари отново се отправиха към родното му село Виноград… На малката Тони, дъщерята на героя, представителите на болницата донесоха подаръци.

Придружени от близките и съселяни на героя, здравните работници от Велико Търново се отправиха към гроба му в края на селото. Обкичиха го с венец и букети от свежи цветя. Почетоха паметта на своя незабравим патрон, сякаш безмълвно си обещаха да бъдат достойни за името му, да бдят за здравето на хората, за живота, в името на който загина и д-р Стефан Тодоров Черкезов”.

В началото на 2006 година по инициатива на в. “Български лекар” датата 15 август е обявена за ден на д-р Стефан Черкезов и лекарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

 

Главният редактор на в. “Български лекар” д-р Тотко Найденов лансира идеята 15 август да се приеме за Национален ден на спасението, в който да се отдава почит на всички българи, загинали при изпълнение на служебните си задължения.

 


 

 

НА ВАШЕТО ВНИМАНИЕ!

Създаден е и функционира сайт касаещ Националния регистър на Български лекарски съюз. Молим Ви, да направите регистрация в него с цел актуализиране на данните Ви!

 

www.blsbg.eu

 

 


 

ИЗЛЕЗЕ НОВИЯТ 22 БРОЙ НА БЮЛЕТИНА, ИЗДАВАН ОТ РК НА БЛС - ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 


 

Районна лекарска колегия – Велико Търново

Областна администрация – Велико Търново

Община Елена

МОЛЛОВИ ДНИ

56 юни 2015 г.

За пета поредна година, по инициатива на Районна лекарска колегия - Велико Търново се проведоха т.нар. „Моллови дни”, на името на съоснователя и пръв председател на Българския лекарски съюз от 1901 година д-р Димитър Моллов, роден в село Беброво, община Елена. Провеждането им става съвместно с Областна администрация Велико Търново и Община Елена.

Събитието уважиха  председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев,  президентът на Югоизточноевропейския медицински форум и председател на сдружение „Български лекар” д-р Андрей Кехайов, магистър фармацевт Мирослав Тонев Асенов – председател на Районната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Велико Търново, старша акушерка  Жана Павловска – председател на БАПЗГ – Велико Търново, членове на Управителния съвет на БЛС, председатели и лекари от районните лекарските в страната, както и много други гости.

В тържествена атмосфера, вечерта на 5 юни бе обявен и носителят на наградата – почетна грамота и плакет с лика на д-р Димитър Моллов - проф. д-р Александър Гюровски.

Професор Гюровски е роден на 27 октомври 1922 г. Родителите му са преселници от Македония, която семейството напуска през 1924 година.  Като малък професорът прекарва бедно детство, с чести премествания на фамилията, но в крайна сметка всички се установяват в София.

В столицата завършва с отличен успех медицина. Като студент изучава в най-големи подробности хистологията и анатомията. Блестящо овладява латинския, оттам – италианския, френския и английския език. В тайните на хирургията го въвежда легендарният проф. Георги Капитанов. Работил е в Медицинска академия, но и в Мали, Етиопия и Либия, където освен да оперира обучава десетки млади колеги.

В последствие оглавява хирургическото отделение на Окръжната болница във Велико Търново, но дава разположения за консултации и спешни операции в петте болници в окръга – Свищов, Павликени, Полски Тръмбеш, Горна Оряховица и Елена.

В Плевенския медицински институт през 1980 г. доц. Гюровски постъпва в Първа хирургическа клиника на Университетската болница, като остава неин ръководител до пенсионирането си. Работил е Севлиево и в Свищов.

Редовен професор става след спечелен конкурс в Медицинския университет в Плевен през 1984 г., а преди това защитава докторска дисертация. Тук той създава Катедрата по хирургични болести.

Въпреки навършените вече 92 години продължава хирургическата си дейност в Павликенската болница, а досегът му с пациенти е цели 67-68 години.

Освен отличен хирург той е и писател. Автор е на книгата „Погрешна диагноза”, която го представя и като добър писател психолог.

На следващия ден програмата бе под надслов „Трансплантациите – живот, победил смъртта”, като модератор бе д-р Пламен Маринов – анестезиолог.

Първата лекция бе „Правни аспекти на донорството и трансплантациите” с лектор д-р Пламен Маринов. Последваха темите Мозъчна смърт: патофизиология и диагностика” – лектор проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м. от Катедра по анестезиология, спешна, интензивна и морска медицина към Медицински университет - Варна, и "Трансплантация на стволови клетки" - лектор - д-р Марияна Симеонова - изпълнителен директор на Агенцията по трансплантации.

 

След приключване на темите и обширна дискусия по тях, участниците във форума – домакини и гости, поднесоха цветя пред бюст паметника на своя първоучител д-р Димитър Моллов в родното му село Беброво, община Елена.

 

 


 

ДО

Д-Р ЦВЕТАН РАЙЧИНОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА УС НА БЛС

РАЙОННИТЕ КОЛЕГИИ

НА БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ

 

Уважаеми колеги,

Управителният съвет на РК на БЛС – Велико Търново споделя необходимостта от получаване на отговори на поставените от УС на РК на БЛС – Смолян въпроси и настояваме това да бъде т. 1 от дневния ред на предстоящия събор.

В подкрепа на това, на 17 април, проведохме кръгла маса в гр. Велико Търново на тема - „Наболели проблеми в здравеопазването”, организирането на която бе провокирано от изработените и приети нормативни документи, които създадоха допълнителен хаос и напрежение в лечебните заведения.

Ние ще продължим да задаваме въпроси и да очакваме отговор.

Във връзка с предстоящия Отчетно-изборен събор, считаме, че не бива да разпиляваме своята енергия в обсъждане промени в Устава на БЛС, а е необходимо да направим задълбочен анализ на състоянието, в което се намира съсловната организация и колапса, в който е изпаднало здравеопазването. В резултат на възникналите дискусии да се направят конструктивни предложения, които да се отстояват от ръководството на БЛС пред управляващите.

Считаме, че на предстоящия събор трябва да изберем ръководство, което да излиза с реални предложения за промени в нормативните актове, касаещи здравеопазването, след предварително широко обсъждане както сред членовете на съсловната организация така и с обществото. Трябва да изберем ръководство, което да покаже, че ние не сме срещу реформата в системата, а сме за реформа, която е получила широка подкрепа както от работещите в нея, така и от потребителите на медицински услуги. Само така ще върнем доверието в съсловната организация и ще я направим фактор и двигател на здравната реформа, която ще удовлетвори както здравните работници, така и пациентите.

Управителен съвет

на РК на БЛС – Велико Търново

 

 


 

Почти всички лекари дежурят 240-часа месечно

Липсата на „жив” човешки ресурс в медицината поставя на ръба на съществуване българското здравеопазване, заяви д-р Марияна Кирилова, заместник-председател на Районната лекарска колегия във Велико Търново. След случая с битото бебе в УМБАЛ „Софиямед”, обществеността скочи срещу извънредните дежурства на медиците и възропта срещу допълнителният труд на лекарите. „Депутатите мълчат, а когато миналата година обявиха платени дежурства, не си ли дадоха сметка, че лекарите ще работят вместо 160 – 240 часа?”, коментира д-р Кирилова. Тогава, според нея, допълнителния труд бива толериран, а днес се смята за недопустим. Докторите работят на 2-3 места, за да попълват липсите, тъй като иначе графиците няма как да бъдат реализирани. Проблемът с дефицита на медицински кадри бе поставен още през 2009 година от Районната лекарска колегия във Велико Търново. „80 процента от медицинските сестри и акушерките са в пенсионна възраст. Кой ще ги смени след 5 години? Младите нямат желание да учат, за да получават после заплата от 500 лева”, заяви д-р Кирилова. Тя е категорична, че методиката не работи, което оставя онкодиспансерите на улицата, а специализантите в неизгодно положение, в което вместо държавата да заплати техният труд, оставя това в ръцете на лечебните заведения.

„Реформи в медицината не може да се правят от днес за утре. Здравната стратегия трябва да е плод от идеите и усилията на широк консенсус от политици. Невъзможно е тя да бъде изготвена само от едно правителство”, подчерта д-р Кирилова. Докато от министерство на здравеопазването инициират неработещи промени в системата, тя се тресе от скандали и недоразумения, за които ръководството на Българския лекарски съюз мълчи. „Безмълвно и безучастно за всичко това е централното ръководство. Най-спешно БЛС трябва да даде конструктивни предложения за нормативни промени в подобряване качеството на медицинските услуги, което да удовлетвори пациентите, а от там и лекарите”, смята тя. Това, обаче изглежда все по-трудно, предвид липсата на готов изготвен документ, било то здравна стратегия или каквото и да е друго, коментира д-р Кирилова.

По отношение на реформата, която Министерство на здравеопазването предприема с европейско финансиране за модерна спешна помощ, заместник-председателят на Районната лекарска колегия във Велико Търново също не дава оптимистична оценка.  „Ще имаме модерни медицински коли и линейки, но ще останем без специалисти, които да работят в тях”, прогнозира д-р Кирилова.

 

Галина Георгиева

 


 

Вместо реформи, погром в здравната система,

при това гарниран с бездействие от БЛС

Третият закон на Нютон гласи, че на всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие. Проблемите, казусите и скандалите в  сектор здравеопазване от последните дни обаче не намират адекватно противодействие, каквото очаква се БЛС трябва да произведе.

Здравеопазването изобилства от скандали, които буквално карат системата да ври и кипи. Най-коментиран за широката общественост се оказа случаят с битото бебе в УМБАЛ „Софиямед“, чиито служители и ръководство са във вихъра на скандал съотносим със случилото се през ноември 2010 година с т.нар. „бебе във фризера” и четиримата акушер-гинеколози в Горна Оряховица, нарочени за убийци. През 2012 година колегите бяха оневинени, но това ни най-малко не компенсира стреса, поругания авторитет и проблемите с които се сблъскаха специалистите и лечебното заведение, в чиято основа се оказа запис. Не видео, както в „Софиямед”, а аудио запис.

След като разгласиха новината, че „въпреки побоя” бебето е добре, медиите скочиха в надпревара да броят часовете в дежурствата на персонала, които няма как да не са много, щом липсват „живи хора” за да се напълнят графиците, а и 80% от сестрите и акушерките у нас са в пенсионна възраст. Проблемът с липсата на „жив” човешки ресурс в медицината, Районната лекарска колегия във Велико Търново поставя още от 2009 година насам.

На дневен ред за сетен път се вади и т.нар. изработване на нова здравна карта, каквато ужким прави за последно всеки нов управник в МЗ. Дали обещанията за такава, не се опит да се заглушат протестите на управителите на специализираните онкологични болници от срещата им в Пловдив, и този на общинските болници в Казанлък? Като един, всички болнични мениджъри застават срещу настоящата методиката за финансиране на дейността им.

Както е актуална възможността от въвеждането на листа на чакащите за пациентите, така актуална и многобройна се оказва поредицата – листата със скандали в здравеопазването. Безмълвно и безучастно за всичко това обаче оказва се е централното ръководството на БЛС, макар проблемите да засягат пряко всеки един редови член на съсловието.

Самодостатъчността на БЛС не стига до колегите и поради това те в голямата си част не одобряват съюза. Въпреки това организацията не случайно има 113-годишна история и възможността сама да избира ръководството си. Редно е последното никога да не губи диалога с колегиите по места и да изпълни работата си със съдържание, съгласно Закона и Устава си.

Най-спешно БЛС трябва да даде конструктивни предложения за нормативни промени в подобряване качеството на медицинските услуги, което да удовлетвори пациентите, а от там и лекарите. Почтеността и уважението към съсловието в обществото трябва да се върне и това е не по-малко важна задача пред БЛС. Постигането на всичко това обаче има цена, цената на единението. Но респекта и тежестта на съсловната организация, както пред членовете й, така и пред обществото ще бъде толкова по-силна, колкото по-активни, единни и отговорни сме всички ние – лекарите в България. Само тогава на всяко действие ще съответства равно по сила и обратно по посока противодействие, а не наличното бездействие.

Д-р Марияна Кирилова,

замeстник-председател

на Районна лекарска колегия - Велико Търново


Teжки yпpeци, cкaндaли и взaимни нaпaдки нa кpъглaтa мaca нa БЛС във Вeликo Tъpнoвo

Вмecтo диaлoг и идeи зa peшaвaнe нa нaбoлeли пpoблeми в здpaвeoпaзвaнeтo, дoктopи oт peгиoнaлни cъюзи в cтpaнaтa ce изпoкapaхa и нaпaднaхa pъкoвoдcтвoтo нa БЛС. Toвa ce cлyчи в cъбoтa нa кpъглa мaca във Вeликo Tъpнoвo, opгaнизиpaнa oт мecтнaтa кoлeгия нa Лeкapcкия cъюз. Пoвoдът бeшe тpeвoгaтa нa мeдицитe oт пocлeднитe зaкoнoдaтeлни нopмaтиви. Нa фopyмa пpиcъcтвaхa шeфът нa БЛС д-p Цвeтaн Рaйчинoв, мaндaтът нa кoйтo cвъpшвa дo oтчeтнo-избopния cъбop нa 8 мaй 2015 г., и нeгoвитe зaмecтници, пpeдceдaтeли нa acoциaции нa бoлници, члeнoвe нa УС нa БЛС, пpoф. Милaн Милaнoв, шeф нa peaнимaциятa нa “Пиpoгoв” и дp. Бяхa пoкaнeни и мecтнитe дeпyтaти, кaктo и члeнoвeтe нa пapлaмeнтapнaтa кoмиcия пo здpaвeoпaзвaнe, нo нитo eдин oт тях нe yвaжи cpeщaтa, c изключeниe нa д-p Сyлтaнкa Пeтpoвa oт Пaтpиoтичния фpoнт. Нa cpeщaтa пpиcъcтвa oблacтният yпpaвитeл пpoф. Пeнчo Пeнчeв.

Кaкви ca виждaниятa нa дeпyтaтитe зa пpoмянa в Зaкoнa зa cъcлoвнитe opгaнизaции нa лeкapитe и зъбoлeкapитe, бe пъpвaтa тoчкa oт днeвния peд нa кpъглaтa мaca. Tъй кaтo имaшe caмo eдин нapoдeн пpeдcтaвитeл, тaзи тeмa нe бeшe диcкyтиpaнa. Оcтaнaлитe двe нaбoлeли тoчки oт пpoгpaмaтa зa мeтoдикaтa нa зaплaщaнe в бoлницитe, кoятo тaкa paзтpeвoжи лeчeбнитe зaвeдeния c нaлoжeнитe лимити нa финaнcиpaнe, и Нapeдбaтa зa cпeциaлизaциитe нa лeкapитe, кoятo нe мoжa дa пpopaбoти, пoчти бяхa пoдминaти. Зaпoчнa ce cъc caмoкpитикa и yпpeци, чe дoктopитe caми ca cи винoвни зa лoшитe peзyлтaти нa cиcтeмaтa. Д-p Мapиянa Киpилoвa, зaм.-шeф нa Рeгиoнaлнaтa кoлeгия, нaпpaви кpaтък aнaлиз нa cъcтoяниeтo нa здpaвнaтa cиcтeмa и пoдчepтa, чe Лeкapcкият cъюз e cъздaдeн пpeди 110 гoдини, a нищo нe ce e пpoмeнилo oттoгaвa. Tя пpикaни кoлeгитe cи дa дaдaт кoнcтpyктивни пpeдлoжeния зa нopмaтивни пpoмeни зa пoдoбpявaнe нa кaчecтвoтo нa мeдицинcкитe ycлyги.

В aлeгopичeн cтил пpoф. Милaнoв нaпpaви пpeзeнтaция нa здpaвнaтa peфopмa oщe oт нeйнoтo cтapтиpaнe пpeди 15 гoдини. Спopeд нeгo днec здpaвeoпaзвaнeтo e в кoмa. Пapaдoкcaлнo e, чe Лeкapcкият cъюз вeчe ce e нaмecил пpи oпpeдeлянe цeнитe нa лeкapcтвaтa зapaди лoбиcтки интepecи. В жeлaниeтo cи вeднaгa дa дeмoнcтpиpaмe пpeвъзхoдcтвo нa ocигypитeлния мoдeл пpeд cиcтeмaтa “Сeмaшкo” (бюджeтнo финaнcиpaнe), нaпpaвихмe тaкъв гoлям дocтъп нa вхoдa нa cиcтeмaтa, чe ceгa ce чyдим кaк дa гo зaтвopим. Нитo eдин зaкoн в cтpaнaтa нe e пpиeт зa бъдeщитe 5 гoдини, a вcички ca кaтo eднoднeвки, кaзa пpoфecopът.
Toй зaceгнa и пpoблeмитe зa кaчecтвoтo нa мeдицинcкaтa ycлyгa, иcтинcкoтo cъcтoяниe нa финaнcиpaщия opгaн (НЗОК) и изкycтвeнo cъздaдeнитe “тeчoвe” в cиcтeмaтa. В мoмeнтa имaмe здpaвнa кaca, кoятo плaщa, кoгaтo cи пoиcкa и кoлкoтo иcкa, и нeвяpвaщи хopa – пoтpeбитeли. Стpeмeжът ceгa e тeзи двa пpoблeмa дa бъдaт вкapaни в зaкoн, нe виждaм зaщo дa нe cмe cъглacни, пoдчepтa пpoфecopът пo aнecтeзиoлoгия и peaнимaция. Спopeд нeгo в Бългapия имa oгpoмнa пpoпacт мeждy здpaвнaтa cиcтeмa и мeдицинaтa, кoятo тpябвa дa ce пpeoдoлee. Бългapcкaтa мeдицинa e вкapaнa във фpизepa вeчe пeт гoдини, a лeкapят eднoзнaчнo e пpeвъpнaт в apгaтин. Бoлницaтa e нa шeфa, ДКЦ e пaк нa шeфa, a кoй paбoти – apгaтинът. В cъщoтo вpeмe лeкapитe caми пpeвpъщaмe нaшия cъбop в бopбa зa нaдмoщиe – мoй, твoй чoвeк. Нe ce нyждaeм oт пeт cъбopa в гoдинaтa, a oт oбeдинeниe и кoнcтpyктивнocт, кaзa пpoф. Милaнoв, кoйтo пpизoвa кoлeгитe cи към pecтapт нa здpaвнaтa cиcтeмa. Спopeд нeгo нoвaтa мeтoдикa зa финaнcиpaнe нa бoлницитe e oпacнa и пpecтъпнa и нa пpaктикa вpъщa бюджeтния мoдeл кaтo пpeз 90-тe гoдини нa минaлия вeк. Бopихмe ce лeкapят дa въpви c пaциeнтитe cи, a ceгa ни нaлaгaт бюджeт, кoeтo e yбийcтвeнo зa нac, зaщoтo ни зaтвapят пътя и към дoхoди, и към paзвитиe нa мeдицинaтa, paзгнeви ce пpoф. Милaнoв.

Слeд тoвa дyмaтa взe д-p Андpeй Мapкoв oт Бългapcкaтa acoциaция нa бoлницитe. Toй нaпaднa жypнaлиcтитe, чe дaвaли oцeнкa кoя бoлницa e дoбpa и кoя нe. Спopeд нeгo клacaциятa тpябвa дa пpaви caмият БЛС. Мoят aпeл e дa cи yчpeдим и пpoфecиoнaлнa opгaнизaция нa лeкapитe, кoятo дa дaвa oцeнкa нa лeчeбнитe зaвeдeния, кaзa д-p Мapкoв.

Пo вpeмe нa диcкycиятa, д-p Пeтpoвa пpизoвa лeкapитe дa дaвaт пpeдлoжeния и идeи зa пpoмeни в здpaвнитe зaкoни. Нo пo дyмитe нa д-p Гeopги Toдopoв oт Рyce cтaнa яcнo, чe тaкивa oтлeжaвaт в пapлaмeнтapнaтa здpaвнa кoмиcия и никoй нe им oбpъщa внимaниe.

В пocлeднитe 15 гoдини кoйтo e нa влacт ce oпитвa дa ни въpнe cиcтeмaтa “Сeмaшкo” и тoвa вeчe cтaвa, кaзa д-p Алeкcaндъp Зaимoв oт Алeкcaндpoвcкa бoлницa. Нa кpъглaтa мaca eдинcтвeн тoй нaпpaви кoнкpeтни пpeдлoжeния. Спopeд д-p Зaимoв e нeoбхoдимo здpaвнaтa кaca дa cи възcтaнoви cтaтyтa нa пyбличнa и нeзaвиcимa инcтитyция, зa дa бъдaт пpeмaхнaти лимититe, кoитo вoдят дo пpepaзхoд, и дa имa дoплaщaнe oт пaциeнтa кaтo фopмa нa кoнтpoл. Смятaм, чe aкo тeзи тpи нeщa бъдaт нaпpaвeни, щe тpъгнeм нaпpeд, зaяви д-p Зaимoв.

Оcoбeнo кpитичeн към БЛС бeшe oбщoпpaктикyвaщият лeкap д-p Милeн Чoлaкoв oт Шyмeн. Спopeд нeгo в БЛС липcвa дeмoкpaтичнocт и 95 % oт лeкapитe нe вяpвaт в pъкoвoдcтвoтo, cмятaт, чe тoвa e тип “ЕООД – фopмyлa”. С пpeдaтeли нaпpeд никoй нe e пeчeлил. Нaшaтa opгaнизaция щe e cилнa тoгaвa, кoгaтo e oбeдинeнa и вoдeнa oт чecтнo pъкoвoдcтвo, пoдчepтa д-p Чoлaкoв. Спopeд нeгo pъкoвoдcтвoтo нa БЛС тpябвa дa имa cмeлocт дa cи пoдaдe ocтaвкa пpeди cъбopa пpeз мaй, в знaк нa пoчтeнocт и yвaжeния към лeкapитe, кoитo ca гo избpaли.

Д-p Чoлaкoв oтчeтe oщe, чe дoктopи ca ce дoгoвopили c пoлитицитe и фapмaцeвтичнaтa индycтpия, зaщoтo ca yceтили кeлeпиpa и ca cпpeли дa гoвopят и дa инфopмиpaт oбщecтвoтo зa нeyдaчитe в cиcтeмaтa. Зa cъжaлeниe пoвeчeтo oт нac тъpcят пpичинитe в дpyг, a нe в нoвa cъcлoвнa peфopмa и cтpoитeлcтвo. Taм e цeнтъpът нa вcичкитe ни пpoблeми, зaяви тoй. Д-p Чoлaкoв пpикaни кoлeгитe cи нa пpeдcтoящия cъбop дa избepaт aвтopитeтнo pъкoвoдcтвo, кoeтo дa oбeдини лeкapитe, дa yвлeчe млaди дoктopи c нoвo миcлeнe и дa paзшиpи вpъзкитe c пoдoбни cъюзи oт чyжбинa. Taкa щe ce въpнe aвтopитeтът нa пpoфecиятa.

Шeфът нa БЛС д-p Цвeтaн Рaйчинoв oпoниpa и зaяви, чe нa кpъглaтa мaca ce вoди oплювaнe, и тo тeндeнциoзнo, кoeтo e нeпpиeмливo. Излизa тaкa, чe вcички виe пpeди 5-6 гoдини cтe били зoмбиpaни или в cъcтoяниe нa хипнoзa, cлeд кaтo cтe глacyвaли зa нac кaтo pъкoвoдcтвo нa БЛС. Никoй oт нac нe e идиoт и знae кaквo пpaви. А и никoй oт вac нe e пoиcкaл мoятa ocтaвкa, зaяви д-p Рaйчинoв. Toй дoпълни, чe в нaчaлoтo БЛС e имaл нyлa пpихoди в кacaтa, 700 000 лв. зaдължeния и oгpaничeни пpaвoмoщия. Сeгa Съюзът имa aвтopитeт, нищo нe cтaвa бeз нeгo в пapлaмeнтa, a цифpитe caми пoкaзвaт, кaквo e нaпpaвeнo.


Вacя TЕРЗИЕВА 


 

 

Изх. № 6/23 януари 2015 г.

ДО

ЧЛЕНОВЕТЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ

ПРИ БЛС

СОФИЯ

УПРАВИТЕЛНИТЕ СЪВЕТИ

НА РК НА БЛС

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Едно от решенията на последния Управителен съвет и прието на Общото Отчетно-изборно събрание е снемане доверие от Ръководството на БЛС, допуснали подписването на НРД 2015, договор най-лош до сега – фиксиран бюджет с противозаконни лимити на всички нива.

Недопустимо е председател на съсловна организация да призовава да се намалят излишните разходи по клиничните пътеки /кой доказа тези излишни разходи?!/, да заявява, че трябва да се вместваме в лимитите /къде е пазарното развитие и конкуренцията?!/.

Недопустимо е член на Управителния съвет на БЛС – общопрактикуващ лекар да казва, че трябва да има качество и спазване правилата при изпълнение на болничната помощ. Кой доказа, че няма качество и се нарушават правилата?!

Недопустимо е съборите да се използват за прокарване на определени виждания без смислена дискусия по реалните проблеми, системно да не се спазват или нарушават решенията, приети от Съборите и да се подменят с неясно с кого и как договорени.

Недопустимо е при наличието на качествени експерти, съюза да няма реални предложения за промени в нормативните актове, със съдържанието, на които лекарите да бъдат запознати преди да бъдат внесени в работните групи.

Категорично е загубена връзката между Районните колегии и УС на БЛС, и всяко решение от колегиите се отхвърля, не се подлага на обсъждане, а се отговаря с назидателен тон.

В същото време дейността на съюза в последните два мандата беше фиксирана главно в предоговарянето на поредния НРД, неглижирайки професионалните проблеми на значителна част на БЛС, които не работят по договор с НЗОК.

Ние знаем, че действието ни няма да има последици, тъй като първия предстоящ събор е Отчетно-изборен, но е неотложно допуснатите изкривявания в дейността на БЛС да бъдат коригирани и да не се допускат от новоизбраните членове на неговото ръководство. Ние от Великотърновска лекарска колегия предлагаме и настояваме колегиите номиниращи кандидати за председател, заместник-председател и други членове на Управителните органи, предварително да изпратят своите кандидатури до всички колегии за обсъждане. Мислим, че за една организация с повече от 100 години история, това е достойния начин.

 

 

 

 

Управителен съвет

на РК на БЛС – Велико Търново

 

 


 

 

 

ДО

Д-Р ЦВЕТАН РАЙЧИНОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА УС НА БЛС

СОФИЯ


ЧЛЕНОВЕТЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ

ПРИ БЛС

СОФИЯ


УПРАВИТЕЛНИТЕ СЪВЕТИ

НА РК НА БЛС


УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

На разширено делегатско събрание на РК на БЛС - Велико Търново беше обсъдена подготовката на НРД 2015 и бяха констатирани следните проблеми:

1. Все още неприет от Народното събрание бюджет на НЗОК за 2015 г.;

2. Решение на Парламентарната комисия по финанси за намаление на първоначалният размер на бюджета с 80 млн. лв. от от 3 155 534 000 лв. на 3 070 000 000 лв.;

3. Намаляване на финансирането за ПИМП, СИМП и медико-диагностичните дейности, за сметка на увеличаване финансирането на лекарствата за амбулаторно лечение и болничната помощ, което прави бюджета още по-дебалансиран и води до още по-голямо обезценяване труда на лекарите от първичната и специализираната медицинска помощ;

4. Продължаващото натоварване на бюджета на НЗОК с дейности, които трябва да са изцяло приоритет на държавата – лечение на онкологично-болните, реанимацията на тежкоболните пациенти, диализното лечение, асистираната репродукция, високоспециализирани изследвания и т.н., в условията на хронично финансово недофинансиране на НЗОК, довело да наливане в бюджета и на повече от 300 млн. лева през 2014 г.;

5. Липса на готовност в НЗОК за извеждане на дейности от болничната към извънболничната помощ;

6. Системно нарушаване на договорното начало между БЛС и НЗОК по основните параметри на Рамковия договор, ката цени и обеми на медицинските дейности. Съгласно чл. 24, ал. (4) от проекта за Рамков договор 2015 за медицинските дейности: „Неразделна част към договорите с изпълнителите на медицинска помощ представляват:

- протоколи за брой на назначаваните специализирани медицински дейности и стойност на назначаваните медико-диагностични дейности – за изпълнителите на ПИМП и СИМП, определени по реда на Закон за бюджета на НЗОК за 2014 г. от НС на НЗОК;

- приложения за стойност на медицинските дейности за болнична медицинска помощ, за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ и/или за лекарствена терапия при злокачествени заболявания.

7. Неясно кога във времето, възстановяване на арбитражните комисии между РЗОК и РК на БЛС, за решаване на спорни казуси по контрола на ЛЗ и качеството на оказваното медицинска помощ.

Наличието на всички тези, а и други нормативни, организационни и финансови проблеми правят безпредметно обсъждането и приемането на НРД 2015 в настоящия му вид.

Предлагаме приемането на НРД 2015 да се отложи с три месеца, като през това време се подготвят и приемат всички нормативни промени и се изясни финансовата и правна рамка на дейностите в здравеопазването. Такъв прецедент в историята на рамковото договаряне вече съществува и не би затруднил дейността на лечебните заведения.

Управителен съвет

на РК на БЛС – Велико Търново

 

 

 

 


 

НА 15 ДЕКЕМВРИ 2014 Г. СЕ ПРОВЕДЕ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ В БТА,

КЪДЕТО МЕДИИТЕ БЯХА ЗАПОЗНАТИ С ДЕКЛАРАЦИИТЕ, ПРИЕТИ НА

ОБЩОТО СЪБРАНИЕ, ПРОВЕДЕНО НА 13 ДЕКЕМВРИ 2014 Г.

 

ДЕКЛАРАЦИИ

Приети на разширено Общо събрание на РК на БЛС – Велико Търново, проведено на 13 декември 2014 г.

 

 

 

 

"РК на БЛС – Велико Търново, категорично подкрепя и изцяло застава зад изразената позиция на Министъра на здравеопазването Д-р Москов относно нападенията над медицинските екипи в спешна помощ в страната, за осигуряване на сигурността и безопасността на всички медицински специалисти, при изпълнение на техните професионални и служебни задължения на територията на Република България. Българските медици са специалисти с висока степен на компетентност, квалификация и професионална етика. Техният труд се осъществява в условията на висока степен на риск и ежедневна, изключителна отговорност за здравето и живота на всички български граждани, без значение от възраст, пол, религия, етническа и расова принадлежност. Това предполага адекватно отношение на членовете на цялото общество към труда им и уважение към всеотдайно изпълнения от тях дълг.

Считаме, че проблемът е много по-широк и всеобхватен. Истината е, че той от една страна има своето развитие с повече от 10  годишна давност, от друга засяга всички колеги работещи в цялата доболнична и болнична здравна система.

Вярваме, че Министър Москов няма да се поддаде на натиска и ще осъществи не само тази си идея, но и всички останали, които биха допринесли за реформи в здравеопазването!

Предлагаме да започне обществено обсъждане от гр. Велико Търново."

 

 

 

 

"Ние, лекарите от Районна лекарска колегия – Велико Търново подкрепяме исканията на пациентите и хората със специални нужди, да се премахне платеното паркиране пред ДКЦ – I – Велико Търново /бивша Градска поликлиника/.

Предлагаме Общинският съвет на Велико Търново да отмени своето решение за „Синя зона” пред сградата."

 

 

 

"Ние, лекарите от Районна лекарска колегия – Велико Търново, подкрепяме справедливото искане на населението в общините Горна Оряховица и Лясковец, заводът за производството на течен хлор да бъде изграден извън района на триградието Горна Оряховица-Лясковец-Велико Търново. Най-голямата ценност са човешкият живот и здравето на хората.

Нека не живеем в страх! Нека дишаме чист въздух! Всичко зависи от нас! Нека не обричаме себе си и близките си на отравяне някой ден. Инциденти се случват в къде по-развити страни, а в България още по-често. Причината - икономия и по-големи печалби!

Ние не вярваме в безопасността на подобно производство и не желаем такова да бъде разрешено в близост до домовете, училищата и болницата на града!

Заставаме за Експертното становище на д-р Албена Ламбева!"


 

 

 


 

 Младите лекари с отворено писмо до Лекарския съюз

 

 

До
Управителния съвет на
Български лекарски съюз
гр. София, Република България

 

 

Отворено писмо
от
Млади лекари за ново здравеопазване
- гражданска инициатива –

 

 

 

 

Уважаеми дами и господа,

 

 

Бихме искали да изразим своето недоволство от ситуация в здравеопазването към момента и в частност, отношението на казионните институции към проблемите на младите лекари в страната.

 

 

Липсата на достатъчно активна позиция от страна на Българския лекарски съюз (БЛС), правоприемникът на създадената още през 1901 г. съсловна медицинска организация, неговото безидейно поведение и видима примиреност, ни принудиха да се обединим под формата на гражданска инициатива – Млади лекари за ново здравеопазване.

 

 

Отсъствието на добра воля за въвеждане на радикални законови промени от страна на институциите се затвърждава и от пасивното отношение на ръководената от вас структура. Младите лекари са поставени в незавидната позиция да търсят сами решение на своите проблеми, въпреки че според Устава на БЛС именно той следва да защитава правата и професионални интереси на своите членове, без оглед на тяхната възраст (чл. 3, т. 1; чл. 4, т. 1; чл. 38, т. 2).

 

 

За съжаление единственото, което разбираме от работата на представяната от вас съсловна организация е подписването на рамковия договор с Националната здравноосигурителна каса – пример за официална договореност между две монополни структури, красиво облечен в медиен популизъм.

 

 

Едновременно с това, редица законово предоставени механизми за въздействие, които могат да помогнат за решаване на проблемите на младите лекари остават неизползвани: участие в състава на Висшия медицински съвет към Министерството на здравеопазването (чл. 4, т. 8); възможност за изготвяне на становища по законови проекти и нормативни актове (чл. 4, т. 9); колаборация с други организации в страната и чужбина (чл. 4, т. 10).

 

 

Имайки предвид всичко това се обръщаме към вас с няколко конструктивни предложения, а именно:

 

 

1. Припознаване на актуалните проблеми на младите лекари, както и възможните начини за тяхното решаване, детайлно изложени в отправен към институциите Призив от 19 Август 2014 г.

 

 

2. Декларирана подкрепа относно предложение за въвеждане на законови промени в Наредба 34, посочени в наше официално Становище от 17 Ноември 2014 г.

 

 

3. Съдействие за осигуряване на представителност от наши колеги в структурите, имащи отношение към възможността за специализация и професионална реализация на младите лекари в България.

 

 

Надяваме се, че тези предложения ще срещнат разбиране и подкрепа от страна на ръководената от вас съсловна организация.

 

 

Декларираме своята готовност за пълно сътрудничество, като си запазваме правото да реагираме остро при възникване на ситуация, застрашаваща интересите на младите лекари и българските пациенти.

 

 

В очакване на конкретни действия,

 

 

С уважение,

 

Диана Бележанска
Асоциация на студентите медици в България, гр. София
www.amsb-sofia.org

Емануил Найденов
Фондация Остани
www.stay.eu.com

 

Деян Попов
Асоциация за развитие на медицинската общност
www.armobg.org

 

 

Иван Вецев
Български лекари за европейски стандарт на специализация
www.bdess.org

 

 

Елеонора Христова
Асоциация на студентите медици в България
www.amsbulgaria.net

 

 

гр. София 18 Ноември 2014 г.

 

 

 

 


 

19 ОКТОМВРИ - ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАР

 

 

 

На традиционната церемония с концерт-спектакъл по случай 19 октомври – Деня на българския лекар и 25-годишнината от възстановяването на Български лекарски съюз, с почетни знаци на организацията бяха удостоени лекари от цялата страна, участвали във възстановяването на Съюза. Бяха връчени и отличия на заслужили лекари в различни категории.

Отличия получиха и лекарите, които Регионалните колегии на БЛС излъчиха като носители на почетен знак „Лекар на годината” – сребърен.

Районна колегия на Български лекарски съюз определи за лекар на годината, на национално ниво – д-р Христо Димитров.

Д-р Христо Димитров - започва стажа си в системата на Спешна помощ, след това работи 3 години в белодробната болница в Омуртаг. Премества се във Велико Търново и две години е лекар на “Елмот”. При реформата за фондовото здравеопазване у нас през 2000 г. става личен лекар и от основаването на Областното сдружение на общопрактикуващите лекари той е негов председател. Д-р Димитров е и заместник-председател на Районната колегия на БЛС в старата столица и член на Управителния съвет на Националното сдружение на джипитата. Участва като експерт в изготвянето на законодателни и нормативни промени в областта на доболничната помощ и се грижи за над 1000 пациента.

Тази година се дава и още една награда на заслужил лекар от областта. Лекар, допринесъл за възстановяване на БЛС след 1989 до 2003-2005 г. Това е д-р Валентин Хаджирадев, дългогодишен шеф на Родилното отделение в Областната болница. Водещ акушер-гинеколог, обучавал и продължава да обучава много млади колеги.

През 1991 г. е един от възстановителите на Лекарския съюз. Оказвал е активно съдействие за възстановяване и утвърждаването на БЛС, спомагал е за провеждането на събор на БЛС във Велико Търново. Взема активно участие в мероприятията на националното и регионално ниво. Бил е и координатор на Ловешка област в Комисията по професионална съсловна защита на БЛС.

Председател на РК на БЛС – Велико Търново – до 2002 г.

 

 

 


 

РОЛЯТА НА ПСИХОЛОГА В ЛЕЧЕБНИЯ ПРОЦЕС

А. Мишева, Ив. Бончева

СЗО определя здравето като „сътояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на болест или недъг”(6). За профилактиката, диагностиката, лечението и изходът от заболяване в практиката най-добри резултати показва мулти­дис­циплинарният подход. В него пряко професионално са ангажирани лекуващият лекар, психологът, социалният работник и специалистите по здравни грижи. През последните няколко години медицинската проблематика, развила се главно като отражение на обществено-икономическите процеси, извежда необходимостта от все по-активно и всеобхватно включване на психолог за успешното повлияване на дезадаптивните промени на личността и групата (семейство, колектив, общество)...

 

 


 

ДО
Д-Р ЦВЕТАН РАЙЧИНОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА УС НА БЛС 
СОФИЯ

ЧЛЕНОВЕТЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ
ПРИ БЛС 
СОФИЯ

УПРАВИТЕЛНИТЕ СЪВЕТИ
НА РК НА БЛС

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,
На свое заседание от 22 август 2014 г., Управителният съвет на РК на БЛС – Велико Търново разгледа дневния ред за предстоящия Национален съвет и взе следното становище:
1.    Счита за нецелесъобразно провеждането на Извънреден събор на БЛС през м. октомври 2014 г., тъй като разглеждането на Бюджета за 2015 г. по Устав е със срок до 15 март 2015 г. 
2.    При условията на подготовка на извънредни парламентарни избори и липсата на легитимни Народно събрание и Министерски съвет, липсата на яснота по изпълнението на Бюджета на НЗОК за 2014 г. и параметрите на бюджета на НЗОК за 2015 г., обсъждането на проект на БЛС за НРД 2015 г. е прибързано и преждевременно. 
3.    Противоуставно е изразяването на собствено мнение и подлагането на обществено обсъждане от членове на УС на БЛС,  дейността на председатели на Райнонни колегии, независимо от изразяваните от тях становища. Подобни спорни моменти могат да бъдат обсъждани единствено на Национален съвет в присъствието на заинтересованите страни. 


Управителен съвет
на РК на БЛС – Велико Търново


 

Във връзка с изпълнение дейностите по проект "Здравеопазване без граници", бе изграден и е в действие интернет портал, който предлага широка гама от възможности: информация за начините за получаване на трансгранични здравни услуги, съвременни здравни технологии и иновации, он-лайн предоставяне на експертни съвети и диагностика, публикации, връзки с експертни центрове, форум и други допълнителни модули, свързани със здравното обслужване в трансграничния регион България-Румъния. 
Порталът може да бъде намерен на следния интернет адрес:

 

http://health-borders.org/ 

Проект: „Здравеопазване без граници” , MIS ETC Code 567

Програма за трансгранично сътрудничество

Румъния-България 2007-2013

 

На 18 август 2014 г. в гр. Александрия, Румъния се проведе заключителната пресконференция по проект „Здравеопазване без граници”. Проектът е финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007-2013, Приоритетна ос 3.3 Сътрудничество от типа „Хора за хората“ . Продължителността на проекта беше 12 месеца. 
Целта на проекта бе да се запознаят над 100 лекари от двата областни центъра – Велико Търново и Телеорман с международните изисквания и стандарти за трансгранично здравно обслужване и услуги, като за целта да се изготви и издаде като брошура Кодекс за професионална етика при оказване на трансгранични здравни услуги. 
След пълноправното членство на България и Румъния в ЕС има увеличение на интензивността на движението на хора от двете страни на границата, както и в рамките на Общността. На практика, там се създават различни ситуации, в които европейските граждани са в нужда от помощ за качествено здравеопазване. Въз основа на тези нужди, тази инициатива има за цел да се гарантира сътрудничеството, координацията, доброто познаване на международните изисквания и стандарти за предоставяне на трансгранични здравни услуги в рамките на Европейския съюз в случаите, където здравните услуги, които пациентите търсят, се предоставят в държава-членка, различна от собствената им страна. Така ще бъде осигурено спазването на правата на пациентите.
Бяха обменени добри медицински практики в редица специалности – спешна помощ, обща медицина, педиатрия, физиотерапия и подписани протоколи за по-нататъшна съвместна дейност между двете лекарски колегии от Румъния и България.  
Проектът бе разработен така, че да може да се установят трайни и продуктивни контакти между участниците и от двете страни, чиито отношения да прерастнат в нови идеи за съвместни инициативи за развитието на регионите. 
Хората, попадащи в целевата група от проекта са представители на медицинските общности от областите Велико Търново и Телеорман, чиито отношения ще играят важна роля в обмяната на опит и добри практики. Тяхното активно участие в планираните дейности и добрата комуникация между тях се отрази върху подобряването на квалификацията на човешките ресурси в Районната колегия на Българския лекарски съюз и на Медицинска асоциация в окръг Телеорман, както и за постигането на европейските стандарти в областта на здравеопазването. Всички постигнати устойчиви резултати от проекта са основата за изграждането на трансграничния регион между България и Румъния като по-конкурентоспособен и успешното въвеждане на иновации и нови технологии в предоставянето на медицинска помощ. 
Доброто сътрудничество ще продължи и занапред - заявиха и д-р Кирилова, и д-р Драгич – председатели на двете колегиите - независимо дали ще бъде по Европроекти или не.

 

 

 

 

 

 


 

Проект: „Здравеопазване без граници” , MIS ETC Code 567

Програма за трансгранично сътрудничество

Румъния-България 2007-2013

На 11, 12 и 13 юли 2014 г., в гр. Александрия, Румъния се проведе „Работно посещение на представители на РК на БЛС - Велико Търново в Румъния” по Проект “Health care without borders”, № 2(4i)-3.3-20, MIS-ETC code 567, по Програма за трансгранично сътрудничество между Румъния и България – 2007-2013”.

На срещите бяха обсъдени действията и правомощията на етичните лекарски комисии и комисията по юрисдикция към Районната лекарска колегия – Телеорман. Взе се решение да се проведе кръгла маса между двете колегии, през м. септември 2014 г., с цел изработване на единни правила.

По време на визитата бяха проведени редица дискусии и срещи.  Посетен бе и координационният център за телефон 112, запознати бяхме и с Професионалната система на службите за спешна помощ 112 и Спешната помощ на Република Румъния, както и взаимодействието й с останалите звена от системата на здравеопазването. Представихме структурата и функционирането на системата за спешна помощ в България. Беше направена съпоставка между двете системи – плюсове и минуси. Запознати бяхме с техните правила на действие и приложение на Закона за правата на пациентите и лекарите от страна на Румъния, с нормативните уредби от българска страна и приложението на Хартата за правата на пациентите от ЕС.

Посетен беше и Хемодиализният център, където се обсъдиха двете структури на хемодиализните отделения в лечебното заведение в гр. Александрия, Румъния и гр. Свищов, България. Паралелно с това бяха обсъдени и възможностите на добрите практики от ЕС, съгласно стандартите за лечение на болните с терминална бъбречна недостатъчност - приложението на Закона за правата на пациентите и лекарите от страна на Румъния и нормативните уредби от българска страна, както и приложението Хартата за правата на пациентите от ЕС.

На ниво Районни здравни инспекции се обмени информация, относно структурата на двете институции в Румъния и България. Тяхната дейност и функции, методите за профилактика и лечение, структурите на лечебните заведения. Спешните мерки при епидемиологични бедствия. Приложението на изискванията на Директива 2011/24/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 2011 г. за упражняване правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване.

Общопрактикуващите лекари обсъдиха структурата, организацията, изискванията към квалификацията и функционирането на първичната медицинска помощ в Румъния и България. Разгледаха се разликите и съответствията в програмите за обучение по обща медицина и изискванията за разкриване на практика за ПИМП /първична извънболнична помощ/ в двете страни. Дискутира се взаимодействието на ПИМП със системите на спешна и болнична помощ, позитивните и негативни страни в работата на лекарите.

В сектор Рентгенология бе обсъдена работата на отделението по Образна диагностика в болницата в гр. Александия и работата на персонала в сектора по компютърна томография и магнитнорезонансна томография обслужващ пациентите в болницата, както и тези на Спешната помощ. Заедно с това бе обсъден опитът в работата на рентгенолозите в болнична и доболнична помощ в България, и проблемите по специализацията в тази област.

Запознахме се с румънските правила на действия и приложението на Закона за правата на пациентите и лекарите от страна на Румъния и нормативните уредби от българска страна, както и приложението на  Хартата за правата на пациентите от ЕС.

В срещите, проведени благодарение на проекта, успяхме да обединим лекари от различни специалности; да разменим информации; размениха се и имейли между лекарите, с цел обмяна на  казуси и личен опит; сподели се информация и идеи за добри практики на специалистите – личен опит и поведение (произтичащо от съответните вменени отговорности, произтичащи от законодателството на съответната държава и членството в ЕС).

Бяха обменени добри практики между специалисти от различни специалности – общопрактикуващи лекари, рентгенолози, физиотерапевти, работещи в системата на спешната помощ, педиатри, нефролози и др.

На работното посещение се взеха следните решения:

1. Взаимодействието между двете колегии да продължат и след приключването на проекта;

2. Провеждане на бъдещи срещи по специалности;

3. Провеждане на работни срещи на ниво колегии, с тенденция за прерастване в Национална конференция между двете съсловни организации;

4. Работа за следващи проекти.


 

 

 


Проект: „Здравеопазване без граници” , MIS ETC Code 567

Програма за трансгранично сътрудничество

Румъния-България 2007-2013


На 6, 7 и 8 юни 2014 г., в гр. Велико Търново, България се проведе „Специализирано обучение на български и румънски лекари по международните изисквания и стандарти за трансгранично здравно обслужване” по Проект “Health care without borders”, № 2(4i)-3.3-20, MIS-ETC code 567, по Програма за трансгранично сътрудничество между Румъния и България – 2007-2013”.

Районна колегия на Български лекарски съюз – Велико Търново като водещ партньор, съвместно с партньорите по проекта – Колегия на лекарите от област Телеорман и Община Лясковец стартираха проекта през август 2013 г. с обща продължителност 12 месеца. Целта му е да допринесе за сближаването и разширяване на партньорството между медицинските колегии на В. Търново и Александрия.

В рамките на проекта се предвижда провеждането на няколко ключови събития за обмен на здравна информация и знания по отношение на Европейската референтна мрежа за предоставяне на трансгранични здравни услуги. Такова събитие е и настоящото обучение по Проект “Здравеопазване без граници/Health care without borders.

Целта на специализираното обучение бе да предостави форум за повече от 60 лекари и медицински персонал от трансграничния регион между България и Румъния. Срещата бе за сближаването и разширяване на партньорството между медицинските колегии на Велико Търново и Александрия, както и обсъждане на предизвикателства пред здравеопазването в обединена Европа, добрите медицински практики, професионалната етика при предоставянето на трансгранично здравно обслужване, международни изисквания и стандарти за трансгранично сътрудничество в сферата на здравеопазването, осигуряване на медицинска помощ при спешни ситуации в трансграничната зона между България и Румъния, електронно здравеопазване и права на пациента.

Лектори на форума бяха известни медици – проф. Кънчо Чамов, проф. Живка Винарова, д-р Страшимир Генев, доц. Д-р Златица Петрова, проф. Милан Миланов и адв. Анели Чобанова.

Разисквани бяха следните теми:

- Политики на общественото здравеопазване в Република България и Европейския съюз

- Професионална етика при предоставяне на трансгранично медицинско обслужване. Фундаментални права и здравно обслужване.

- Професионална етика при предоставянето на медицинска помощ

- Международни изисквания и стандарти за трансгранично здравно обслужване.

- Триумфът на здравната информация, електронно здравеопазване

- Осигуряване на медицинска помощ при спешни ситуации в трансграничната зона между България и Румъния

- Обществена и юридическа защита на правата на гражданите като пациенти.

 

 

 

 

 

 


 

На спешно проведен Управителен съвет на РК на БЛС – Велико Търново се взе решение да се присъединим към Декларацията на УС на РЛК – София за подкрепа на справедливия и принципен протест на колегите от Център за спешна медицинска помощ в София

С пълният текст на Декларацията може да се запознаете тук...

 

 


 

 

Проект "Инвестиция в ранното детство - гаранция за благосъстоянието на децата и семействата в Община Велико Търново"
Покана за изразяване на интерес

 

Община Велико Търново кани потенциални кандидати за предоставяне на услугата „Здравна консултация за деца” (позиции лекар-педиатър, стоматолог, медицинска сестра и медиатор) по Проект „Инвестиция в ранното детство – гаранция за благосъстоянието на децата и семействата в община Велико Търново”, финансиран със заемни средства (Заем 7612 BG) от Международната банка за възстановяване и развитие в размер на 31.39 милиона евро по Проекта за социално включване.
Община Велико Търново удължава срока за изразяване на интерес от потенциални кандидати до 02.06.2014 година не по-късно от 17:00ч. Подробна информация може да намерите на следния интернет адрес: http://www.veliko-tarnovo.bg/bg/obyavi-i-sobsheniya/obyavi-i-sobsheniya-vv-vrzka-s-provezhdani-konkursni-proceduri/proekt-investiciya-v-rannoto-detstvo-garanciya-za-blagosstoyanie/.

 

 

 

 

 


 

 

15 МАЙ – ДЕН НА ПРОТЕСТ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛЕКАРИ

„НЕКА ГИ СПРЕМ, ДА ЗАЩИТИМ ПРАВОТО НА ЗДРАВЕ!”

 

 


Лекарите от Великотърновска област, днес  ще протестират между 12,00 и 14,00 часа пред лечебните заведения.

15 май е денят на протест на европейските лекари. Той ще премине под надслов „Нека ги спрем, да защитим правото на здраве!“. Това каза вчера д-р Марияна Кирилова – председател на Райнната колегия на пресконференция в БТА.

Те ще носят символите, унифицирани за всички сродни европейски организации - лентички със знамената на съответната страна и Европейския съюз. Плакати с текст, който призовава управляващите да спрат корупцията и да изведат здравеопазването като приоритет ще бъдат поставени на различни места в лечебните заведения.

Решението за протеста на 15 май бе взето на последния събор на Българския лекарски съюз и  е подкрепено от няколко пациентски организации. Медиците настояват за актуализация на бюджета на НЗОК, за да се гарантира сигурност в здравната система. От съсловната организация алармираха, че касата е пред фалит и трябва да се вземат спешни мерки, за да не останат българските граждани без нужната медицинска помощ.

Лошите условия на труд създават силна миграция към по-добри условия и тежестта ще бъде понесена от гражданите в най-засегнатите райони, се казва в призива на Европейската федерация на щатните лекари. Проблемът с недостига на здравни кадри е огромен, а лекари и медицински сестри продължават да напускат страната, алармира д-р Кирилова. Не повече от 500 са работещите лекари в момента във Великотърновска област. Едва десет от тях са на възраст до 40 години. Преобладаващата част от медиците, които ни лекуват, са над 55 години. Има и около 70 лекари на повече от 70 години, които продължават да работят.

Другите страхове на лекарите са свързани с последствията от публикуваното на 29 април постановление номер 94 на Министерския съвет за определяне на регулативните стандарти, или лимитите, на болничните заведения. Проблемът е, че те ще се определят месец за месец. Което означава абсолютна зависимост, неяснота, непрозрачност. И особено големите болнични заведения се страхуват какво ще се случи, ако ги надхвърлят.

 

 


ДЕКЛАРАЦИЯ

Ние, българските лекари, подкрепяме категорично исканията на европейските ни колеги за:
·    осигуряване на средства за гарантиране на качествено здравеопазване за всички европейски граждани;
·    прекратяване на корупцията;
·    прекратяване на репресиите върху лекари;
·    достойно заплащане и условия на труд за всички европейски лекари;
Българският лекарски съюз за пореден път предупреждава, че средставата за здравеопазване в България не гарантират достъп на българските граждани до качествена медицинска помощ.
Основен генератор на посочените от европейските лекари проблеми за България е тежкият финансов дефицит, в който се намираме вече повече от шест години. Този дефицит, в комбинация с лошото управление на средствата, води до масова миграция на българските лекари и нарастваща неудовлетвореност от качеството на медицинската помощ в страната. Лечебните заведения са заплашени от декапитализация и фалити, както и от липса на медицински кадри..
Настояваме за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, за да се гарантира сигурност в здравната ситема, и за отпадане на всички нормативни актове, които пречат на реализацията на това искане.
Във връзка с декларацията, Съборът на Българския лакарски съюз реши:
1. Управителният съвет на Българския лекарски съюз да оттегли подписите на своите представители от Националния рамков договор за 2014 година.
2. До 14.05.2014 г. регионалните колегии на БЛС да организират пресконференции за запознаване на обществеността със ситуацията в здравеопазването.
3. На 15.05.2014 г. регоналните колегии на БЛС да организират и проведат протестни акции в рамките на Деня на протест на европейските лекари.
4. Настояваме за незабавна отмяна на ПМС № 94 от 24.04.2014 г. за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 от Закона за здравното осигуряване (което постановление радикално променя условията за работа в лечебните заведения).
5. В случай, че исканията ни за актуализация на бюджета на НЗОК не бъдат изпълнени до 30.05.2014 г., Българският лекарски съюз ще организира и проведе национален протест, на който ще бъдат поискани оставките на ръководството на МЗ и НЗОК.

гр. Варна
10.05.2014 г.

 

 

 


ПРОЕКТ:  „Здравеопазване без граници” , MIS ETC Code 567

Програма за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013В рамките на три дни 25, 26 и 27 април 2014 г., в гр. Александрия, Румъния  се проведе „Тридневен семинар за обмен на здравна информация и знания по отношение на Европейската референтна мрежа за предоставяне на трансгранични здравни услуги».
Общата цел на семинара бе да предостави форум за повече от 60 лекари и медицински персонал от трансграничния регион между България и Румъния, с цел да се разширят уменията за предоставяне на трансгранични здравни услуги чрез проучвания на нови концепции и идеи, които са успешни в други зони на Европейския съяз и бъдещото въвеждане на практиката тук. Освен придобиване на конкретна информация и знания, друга важна задача на семинара бе развитие на трансгранична мрежа за лични контакти и неформални дискусии. По този начин контактите и след дискусиите доведоха до по-нататъшни взаимодействия чрез писма, електронна поща и лични контакти. Тази комуникационна мрежа ще увеличи подкрепата и обмена на здравна информация извън рамките на семинара.
Разискваха се теми относно «Политики на обществено здравеопазване в Румъния, Европейски политики на обществено здравеопазване», «Трансгранично сътрудничество в сферата на медицинското обслужване», «Възможности, предпоставки и първи крачки за установяване на трансгранична мрежа за медицинско обслужване», «Международни изисквания и стандарти за  трансгранични медицински услуги», «Професионална етика при предоставянето на медицинска помощ», «Професионална етика при предоставянето на трансгранична медицинска помощ, Рамка на ЕС за приложение на правата на пациентите в случай на предоставяне на трансгранична медицинска помощ», «Права на пациентите при получаване на медицинска помощ», «Права на пациентите при получаване на трансгранична медицинска помощ», «Медицински предизвикателства във връзка със здравеопазването в ЕС», «Европейско пространство за електронна медицинска помощ».

 


СРАВНИТЕЛЕН АНАЛИЗ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ЗДРАВНИ СТРАТЕГИИ

 


 

МЕТОДИКА ЗА РАЗРАБОТВАНЕ НА РЪКОВОДСТВО ЗА ДОБРА МЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА, ОСНОВАНО НА ДОКАЗАТЕЛСТВА

 


 

На 28 март 2014 г. се проведоха лекции и дискусии на следните теми:

1. УПРАВЛЕНИЕ НА ФИНАНСОВИТЕ РЕСУРСИ В ЗДРАВНАТА СИСТЕМА НА БЪЛГАРИЯ

2. БЕЗОПАСНОСТ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ. ПРИЧИНИ ЗА МЕДИЦИНСКИ И ЛЕКАРСКИ ГРЕШКИ.

Лектори бяха доц. д-р Златица Петрова дм - Факултет по обществено здраве, Медицински университет, София и експерт към БЛС и д-р Страшимир Генев дм – експерт по Обществено здраве.

Всяка здравна система функционира благодарение на ресурсите, с които разполага. Управлението им е свързано с ефективността при ползването им, качеството на предоставяната медицинска помощ и здравните резултати. Здравният мениджмънт е изкуството да се овладее процесът, чрез който здравните ресурси се преобразуват в здравни резултати.

Най-важната стъпка остава - необходимостта от промени в управлението на финансовите средства в сектро „Здравеопазване”. Тя трябва да бъде осъзната от цялото общество не като самоцел, а като механизъм и инструмент за ефективност на финансвотие средства и здравната резултатност – по-добро здраве за нацията.

Цялата презентация на д-р Страшимир Генев дм, може да видите тук...

Една от най-важните цели на реформата в здравеопазването е да се предоставят на населението достатъчни медицински услеги с възможности за по-голям избор и с по-добро качество на разумна цена.

През различните периоди международните здравни институции поставят различни акценти върху елементите на качеството:

- Период на осигуряване на свободен достъп до здравни грижи;

- Период на повишаване ефективността на общественото здравеопазване;

- Препоръките на Съвета на Европа

Безопасността на пациента да бъде включена в здравните политики, свързани с подобряване на качеството;

Всяка страна да разработи последователна и детайлна политика за безопасността на пациента;

Всяка страна да стимулира развитието на система за отчитане на медицински грешки.

Цялата презентация на доц. д-р Златица Петрова дм, може да видите тук...

  

 

ПРОЕКТ: „Здравеопазване без граници” ,

 

MIS ETC Code 567

Програма за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013


Районна колегия на Български лекарски съюз – Велико Търново стартира проект за развитие на трансгранична мрежа в здравеопазването за  трансграничен регион "Велико Търново - Александрия"

Районна колегия на Български лекарски съюз – Велико Търново като водещ партньор, съвместно с партньорите по проекта – Колегия на лекарите от област Телеорман и Община Лясковец стартира проект „Здравеопазване бец граници”. Проектът е финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007-2013, Приоритетна ос 3.3 Сътрудничество от типа "Хора за хората" . Продължителността на проекта е 12 месеца.

Общата цел на проекта "Здравеопазване без граници" е да допринесе за сближаването и разширяване на партньорството между медицинските колегии на Велико Търново и Александрия и задълбочаване на контактите между тях. В рамките на проекта се предвижда увеличаване интензивността на обмена в областта на здравеопазването  и увеличаване знанието на български и румънски лекари по отношение на световните изисквания и стандарти за трансгранично здравно обслужване

В рамките на проекта са предвижда провеждането на няколко ключови събития за обмен на здравна информация и знания по отношение на Европейската референтна мрежа за предоставяне на трансгранични здравни услуги. Освен придобиване на конкретна информация и знания, друга важна задача е развитието на трансгранична мрежа в здравеопазването чрез лични контакти и обмяна на опит и практики.

Очаквани резултати от реализация на проекта:

· Изготвяне на  Кодекс за професионална етика при предоставянето на трансгранични здравни услуги.

· Провеждане на специализирано обучение на общо 60 български и румънски лекари по международните изисквания и стандарти за трансгранично здравно обслужване

· Подобрено трансгранично сътрудничество в сферата на здравеопазването в региона Велико Търново - Телеорман;

· Повишена информираност за правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване;

· Проучване на добри практики в областта на предоставянето на трансгранични медицински услуги и помощ.

· Внедряване на нови технологии за здравеопазването.

Важен резултат от реализацията на проекта е създаването на трансграничен здравен портал, който ще съдържа информация относно: възможностите за предоставяне и получаване на трансгранични здравни услуги; нови медицински технологии и иновации в тази област; стандарти за безопасност и качество на територията на целия ЕС; бази данни на общностно равнище, разпространението на най-добрите медицински практики; онлайн предоставянето на експертни съвети, публикации; академични изследвания; връзки с експертни центрове и мрежи на национално и международно ниво; регулаторни процедури; търсенето и предлагането на партньорство, заетостта, инвестициите и други; форум, анкети и др. Уеб портал ще съдържа допълнителни модули, които ще запознаят потребителите с условията за предоставяне на здравна помощ и услуги в трансграничния район между България и Румъния.

Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие, държавния бюджет на Република България и собствено финансиране на партньорите.


НА Д-Р МАВРОДИ КАЛЕЙНСКИ

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

Все още раждат се деца,

макар страната да е в криза. И всички да разбираме това,

че средствата за нищо не достигат.

Вълшебниците в бяло са на страж все още -

за да ни има нас като народ -

в безкрайни дни и дълги нощи посрещат първи новия живот.

Носители на надежда, вълшебници в бяло

как думите да изразя?

Думите не стигат - обичта само

за големите Ви човешки сърца!

На всички вълшебници в бяло

днес да поднесем цветя -

миг... От обич сърцето е спряло -

малко е да кажем БЛАГОДАРЯ!

 

 

С УВАЖЕНИЕ И БЛАГОДАРНОСТ:

Ваша пациентка - Райна Цанева Недялкова

гр. Велико Търново, 21.01.2014 г.

 

 


 

ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО НАЦИОНАЛЕН РАМКОВ ДОГОВОР 2014 МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ В ЛИНКА "НРД"

 


 

 

 

КОДЕКС ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА ЕТИКА НА ЛЕКАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ - ИЗМЕНЕН И ДОПЪЛНЕН ДВ, БР. 85/2013


ОБЩИ ПРАВИЛА ЗА ДОБРА МЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА НА ЛЕКАРИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


ЗАПОВЕД НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЗА ОБЩИ ПРАВИЛА ЗА ДОБРА МЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА НА ЛЕКАРИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

№ РД 28-256/26.11.2013

 


НА 19 ОКТОМВРИ 2013 Г. НА ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ БЕ НАГРАДЕН АКУШЕР-ГИНЕКОЛОГА Д-Р МАВРОДИ КАЛЕЙНСКИ ЗА "ЛЕКАР НА ГОДИНАТА" ОТ РАЙОННА КОЛЕГИЯ НА БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ - ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Д-р Мавроди Калейнски е член на Националната асоциация по семейно планиране, участва в редица програми за безплатни прегледи и обучения на жените от малцинствата в региона. Изнася също лекции за сексуалното и репродуктивното здраве в училищата. От години работи като акушер-гинеколог в Медицински център „Хера“ в старата столица.

ОЩЕ ОТ САМОТО НАЧАЛО НА СЪЗДАВАНЕТО НА ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ ПРЕЗ 1999 Г. Е В РЪКОВОДСТВОТО НА ОРГАНИЗАЦИЯТА.

 

 

 

 


 

 

 

 

Районна лекарска колегия във Велико Търново организира отбелязването на 15 август – Ден за почит към загиналите при изпълнение на хуманния си дълг медици и юбилейната 50-годишнина от смъртта на д-р Стефан Черкезов

 


 

Десетки медици и граждани на Велико Търново откликнаха на поканата, на организираното, от Районна лекарска колегия във Велико Търново отбелязване на 15 август – Ден за почит към загиналите при изпълнение на хуманния си дълг медици и  всички българи загинали при изпълнение на служебните си задължения, както и юбилейната 50-годишнина от смъртта на д-р Стефан Черкезов.

Колегията предварително подробно припомни подвига и саможертвата на д-р Стефан Черкезов, чрез нарочни покани до всички държавни и местни институции, до централите на политическите партии и лечебните заведения в областта. Така да сведат глава в знак на признателност пред бюст-паметника на героя, в двора на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” се отзоваха: инж. Георги Рачев – областен управител на област Велико Търново, зам.-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков, директори и управители на лечебни заведения от областта и др.

Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от Парламентарната група на ПП ГЕРБ, Областна администрация – Велико Търново, Общините Велико Търново и Стражица, Районната структура на БАПЗГ в старата столица и местното й дружество към МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”, и разбира се от организатора на събитието – РЛК в старопрестолния град.

В кратко слово пред бюст-паметника на героя, в двора на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”, Председателят на РЛК във Велико Търново д-р Марияна Кирилова подчерта: „Ние сме лекари, призвани да помагаме на хора страдащи от болка и рани, но сред нас има и такива, отдадени в работата до степен такава, че да проявят саможертва и да избавят пациентите си от смъртта, макар и с цената на собствената си кончина. Няма по-ярък пример за такава саможертва в лекарското съсловие от делото на д-р Стефан Черкезов – спасил живота на 47 пътници в горящ автобус, на 15 август 1963 година.” Тя окачестви подвигът му, като еталон за професионална доблест, чест и отдаденост в полза на хората.

Точно в 12 часа, в деня на Успение Богородично, както стана традиция в последните години, с вой на сирени на ленейки, всички медици, официални лица и граждани сведоха глава и запазиха едноминутно мълчание.

В 13,30 часа, във Виноград, родното село на д-р Стефан Черкезов, РЛК също извърши ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на героя.

 

 

 


 

В НАВИГАЦИЯ -  "ОБУЧЕНИЕ", МОЖЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ С ПЛАН-РАЗПИСАНИЕТО С ТЕМАТИЧНИ КУРСОВЕ И ИНДИВИДУАЛНО ОБУЧЕНИЕ ЗА СЛЕДДИПЛОМНА КВАЛИФИКАЦИЯ  НА ВИСШИТЕ  МЕДИЦИНСКИ И НЕМЕДИЦИНСКИ КАДРИ ПРЕЗ 2013 И 2014 Г. НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ


 

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ Г-ЖА МАРИЯНА БОЯДЖИЕВА, Г-Н ПЕТЪР КЪНЕВ И Г-ЖА МИЛКА ХРИСТОВА - НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ 42-РО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ПО ПОВОД 7 АПРИЛ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ЗДРАВЕТО И ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА ЗДРАВНИЯ РАБОТНИК

 

 


 

ПИСМО ОТ БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ, ОТНОСНО ИЗПРАЩАНЕ НА ДОКУМЕНТИРАНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ПО ОТНОШЕНИЕ ФИНАНСИРАНЕ НА БОЛНИЧНАТА ПОМОЩ ДО КРАЯ НА 2013 Г. И БЮДЖЕТА ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЗА 2014 Г., КАКТО И АНГАЖИМЕНТА НА НЗОК ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОКУМЕНТ, ГАРАНТИРАЩ ЦЕНИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ ДЕЙНОСТИ ЗА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА


РЕШЕНИЕ НА НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА НЗОК, ОТНОСНО ЦЕНИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ ДЕЙНОСТИ ПРЕЗ 2014 Г.


ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НА РАЙОННА КОЛЕГИЯ НА БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ - ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЗЕ СЛЕДНОТО СТАНОВИЩЕ ПО ПОСТАВЕНИТЕ ВЪПРОСИ ОТ БЛС

 

 

 


 

Във връзка с решението на Окръжна прокуратура – Велико Търново за прекратяване на досъдебното производство срещу лекарите от гр. Горна Оряховица, по случая с „бебето от фризера”, Управителният съвет на РК на БЛС – Велико Търново, винаги е бил убеден и е вярвал в тяхната невинност, за това и застава и се съобразява с тяхното искане да се преустанови тиражирането на името им.

 


 


 


 

СИБАНК стартира предлагането на специализирани разплащателни пакети и кредитни програми за хората със свободни професии, както и за медици регистрирани според Търговския закон

 

 


 

 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

В РК на БЛС е получено писмо от директора на РЗИ - Велико Търново по повод зачестилите в национален мащаб самоубийства, особено чрез самозапалване (каквото се случи и в нашата област, за съжаление). Предоставяме на Вашето внимание съдържанието на писмото с убедеността, че припомнянето на най-важните симптоми на коварното заболяване депресия и елементарните стъпки, с които можете да помогнете на пациентите си в борбата им с това разстройство ще бъдат от полза за Вас в ежедневната Ви, тежка и самоотвержена  работа по опазване здравето на хората.

 

 


 

 

ПРИЗИВ
ОТ  УС НА НАРСМП ДО РАБОТЕЩИТЕ В ЦСМП В СТРАНАТА 

РЕШЕНИЯ НА НС НА БЛС ОТ ЗАСЕДАНИЕ НА 02.03.2013 г.

1. След като се запозна с писмото на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков с покана за разговор на 6 март 2013 г. в сградата на НЗОК, Националният съвет на БЛС РЕШИ:
Настоява срещата на УС на БЛС да се проведе с Надзорния съвет на НЗОК при легитимен кворум.
УС на БЛС да постави следните категорични искания:
• Отмяна на методиките за остойностяване и заплащане на медицинската помощ и правилата за разпределение в болничната и извънболнична помощ.
• Надзорният съвет на НЗОК да внесе предложения в Министерски съвет за прекратяване действието на горепосочените методики и правила и да внесе проект на решение за приемане на методиките и правилата, действащи през 2012 година. Същите да бъдат обнародвани в Държавен вестник.
При срещата с членовете на Надзорния съвет на НЗОК, УС на БЛС да настоява същите да внесат свое искане в Народното събрание за оставката на д-р Пламен Цеков.
Председателят на Надзорния съвет на НЗОК, до 17 ч. часа на 5 март (вторник), да потвърди участието на членовете на Надзорния съвет на НЗОК в срещата на 6 март.
Срещата между членовете на Управителния съвет на БЛС и Надзорния съвет на НЗОК да бъде открита за медиите.
/Прието единодушно с 33 гласа „ЗА” от членовете на НС, присъствали на заседанието./
2. Да се изпрати писмо до председателя на Народното събрание и до председателите на всички парламентарни групи, с копие до президента и министър-председателя в оставка, със следното искане:
Народното събрание да приеме решение за незабавно освобождаване на д-р Пламен Цеков от поста управител на НЗОК на основание чл. 19, ал. 4, т. 3 от ЗЗО. Изборът на нов управител на НЗОК да стане в рамките на действието на сегашния парламент.
Мотивите за освобождаването на д-р Пламен Цеков са: доказаната некомпетентност за заемания пост, с резултат - напрежение и хаос в системата на здравеопазването, застрашаващи националната сигурност.
3. Националният съвет на БЛС взе решение протестните действия на медицинската общност да продължат до окончателното изпълнение на горните искания. Конкретните форми на протеста ще бъдат уточнени и оповестени допълнително.

 

 


 

На свое заседание от 21 февруари 2013 г. Управителният съвет на РК на БЛС – Велико Търново, след извършения анализ на Решения № РД-НС-04-3/14.01.2013 и № РД-НС-04-8/31.01.2013 г. на Надзорния съвет на НЗОК, касаещи правилата за работа на Лечебните заведения през 2013 г., напълно подкрепя решенията взети на Националния съвет на БЛС от 09.02.2013 г. и предложенията от РК на БЛС – Смолян.


 


 

РЕШЕНИЕ НА УС НА РЛК - СМОЛЯН ОТ ЗАСЕДАНИЕ НА 25 ФЕВРУАРИ 2013 Г.

 


 

 


 

 

ПРОЕКТ НА ВЪЗРАЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ, ВЪВ ВРЪЗКА С ПУБЛИКУВАНИЯ НА САЙТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРОЕКТ НА ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ

 


 

ПРИКЛЮЧИ 56-ИЯ ИЗВЪНРЕДЕН СЪБОР НА БЛС


След обсъждане на параметрите по НРД 2013, Съборът на БЛС НЕ ГЛАСУВА мандат за подписване на НРД 2013. „ЗА” подписването гласуваха 27 делегати, „ПРОТИВ” гласуваха 224 и 15 бяха „ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ”.
Бяха разгледани всички точки по Дневния ред. При пълна зала, безпрецедентен кворум и професионална конструктивност, завършиха цялостното разглеждане на предложените промени в Устава на БЛС. След техническата му  обработка, новият документ ще бъде качен на сайта на БЛС.
Кодексът за професионална етика беше приет с пълно мнозинство. Бяха приети единодушно и Правилата за добра практика, които ще бъдат внесени на Министерство на здравеопазването за обнародване.
Беше проведен и протест против неправомерното отклоняване на средства от здравните вноски, против липсата на достатъчно финансиране за лечението на българските граждани, против унизителното за българските лекари задължение да поемат  пасивите на системата и ЗА оставката на министър Симеон Дянков.

 


 

Д-Р РЕНЕТА ИВАНОВА ВЛАДИМИРОВА

ОТ ГР. ГОРНА ОРЯХОВИЦА СТАНА НОСИТЕЛ НА ПРИЗА ЗА "СЕМЕЕН ЛЕКАР НА ГОДИНАТА - 2012", ВРЪЧЕН ОТ НАЦИОНАЛНОТО СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ В БЪЛГАРИЯ.

Д-р Владимирова работи като личен лекар от 12 години. Започва кариерата си през 1990 г. като ординатор в Работническата поликлиника на Общинска болница - Горна Оряховица. След това като ординатор-терапевт в ОБНМП - Горна Оряховица, от 1995 г. е ординатор в ЦСМП - Велико Търново. Специалист е по Вътрешни болести.

 


 

Проекти в сферата на здравеопазването


 

Проект на НЗОК за финансиране на болниците за 2013 г., предложен за обществено обсъждане


 

Проектът за изменение на Наредба № 34 от 2006 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването


СТАНОВИЩЕ

на Български лекарски съюз

по Законопроект за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2013 г., № 202-01-67, внесен от Миенистерски съвет на 23.10.2012 г. и свързани с това забележки по Законопроект за държавния бюджет на Република България за 2013 г., № 202-01-63, внесен от Министерски съвет на 12.10.2012 г.

 


 

ВИЗИЯ

ЗА АКРЕДИТАЦИОНЕН СЪВЕТ КЪМ БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ 

На 31 август 2012 г. се проведе разширено Общо събрание, на което бяха обсъдени предложенията на УС на БЛС и на колегите, за промени в Устава на организацията (предложените промени може да видите тук...).

Направените предложения от събранието са маркирани в жълт цвят.

 

 


 

ДЕКЛАРАЦИЯ

против представения “Проект на принципи за формиране на прогнозни обеми дейности на лечебни заведения за болнична помощ за 2013 г.” на НЗОК


Във връзка с решение на Националния съвет за писмено предоставяне на виждания за бъдещето и развитието на БЛС, Управителния съвет на РК на БЛС предлага:....


На свое заседание, проведено на 03 февруари 2012 г., УС на РК на БЛС – Велико Търново, се взе решение...

 


КАТЕГОРИЯ ‘НРД 2012’

ПРЕДСТОЯЩО ОБНАРОДВАНЕ НА НРД 2012

За пореден път се повтаря до болка познатата ситуация – в началото на годината българското здравеопазване е на автопилот.

За поредна година – българските лекари обслужват задължително здравно осигурени лица при липса на ясен правен регламент, защото медицината е дейност, която не се изпълнява само в работните дни.

И за поредна година се задава въпроса: По какви правила работят лечебните заведения в началото на 2012?

Къде е НРД 2012?

Сайтът hospital.bg, в публикация от 30.12.2011 информира, че „Здравният министър подписа НРД 2012 с резерви“. Според електронното издание д-р Константинов е изпратил писма до експертите в НЗОК и БЛС, в които е описал текстовете, които го притесняват. Веднага след празниците той ще се срещне с представители на касата и лекарския съюз, за да обсъдят заедно възможностите за нанасянето на корекции.

В публикация от същата дата, zdrave.net информира, че здравният министър все още не е подписал НРД 2012 между БЛС и НЗОК, но както самият той казва: „Няма ясна процедура ако не подпише какво се случва. Поради тази причина няма да подлагам системата на екстремни трусове и ще го подпиша, но смятам да предложа промени в законодателството, защото тази система не работи.”

По данни на Държавен вестник на 03.01.2012 МЗ е депозирало за обнародване Национален рамков договор за денталните дейности между НЗОК и БЗС за 2012 и Национален рамков договор за медицинските дейности между НЗОК и БЛС за 2012.

Предстои обнародване на НРД 2012 в ДВ бр.3.


РЕШЕНИЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА КОМИСИЯТА
от 22 декември 2011 година,
с което се предвиждат правила за учредяването, управлението и функционирането
на мрежата от национални органи, отговарящи за електронното здравеопазване


РЕШЕНИЕ НА  УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА РК НА БЛС

ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТ 29 НОЕМВРИ 2011 Г.


СТАНОВИЩА ПО НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ

НА НАРЕДБА 40


НАРЕДБА

ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 40 ОТ 2004 Г.

ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ОСНОВНИЯ ПАКЕТ ОТ ЗДРАВНИ ДЕЙНОСТИ,

ГАРАНТИРАНИ ОТ БЮДЖЕТА НА НЗОК


ДЕКЛАРАЦИЯ

ПРИЕТА ОТ УЧАСТНИЦИТЕ

В РАЗШИРЕНО ОБЩО СЪБРАНИЕ НА РАБОТЕЩИТЕ

В ЦСМП – ВЕЛИКО ТЪРНОВО


Протокол от среща на работна група, сформирана със заповед РД 09-214/31.08.2011г. на Министъра на Здравеопазването

Прочети още ...


Днес 6.10.2011 г. се проведе втора работна среща на експертите от СИМП в БЛС за подготовка на проект за НРД 2012. Срещата протече при следния дневен ред:

Прочети още ...


Архивни документи

Районна лекарска колегия - Велико Търново, Областна администрация Велико Търново и Община Елена поставиха успешно начало в провеждането на т.нар. „Моллови дни”, на името на съоснователя и пръв председател на Българския лекарски съюз от 1901 година д-р Димитър Моллов.