Home Моллови дни
Моллови дни PDF Печат Е-поща

 

 

ФИЛМ ЗА Д-Р ДИМИТЪР МОЛЛОВ
"Д-Р ДИМИТЪР МОЛЛОВ - ОСНОВАТЕЛЯТ"

 

 


 

 

„МОЛЛОВИ ДНИ” 2016


Приключиха шестите, най-успешни досега, „Моллови дни” организирани от РК на БЛС във Велико Търново в съорганизаторство с Областна администрация и Община Елена. Те са посветени на съоснователя и пръв председател на Българския лекарски съюз от 1901 г. д-р Димитър Моллов, чиято 170-та годишнина лекарската колегия почете с нарочно изработен документален филм, за живота и делото му.
Събитието протече в дните 3, 4 и 5 юни, в хотелски комплекс „Севастократор”, в с. Арбанаси, и завърши пред паметника на д-р Моллов в родния му край – еленското село Беброво. В трите дни участие регистрираха над 300 души от цялата страна и съседна Румъния. В първата вечер, официални гости бяха шефът на БЛС д-р Венцислав Грозев и членовете на Управителния съвет, и Националния съвет на съсловната организация, т.е. лекари от цялата страна, зам.-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев, зам.-областният управител Любомира Попова, зам.-шефът на БЧК д-р Валентин Пеев, 12-членна делегация от Районната колегия на лекарите в област Телеорман  /гр. Александрия в съседна Румъния/, водена от председателя им д-р Сорин Дан Киря, авторът на филма за д-р Моллов и дългогодишен журналист Момчил Йончев и много други.  
В първия ден, с лекция по темата „Между правото и етиката”, се представи д-р Петко Загорчев, председател на Централната комисия по професионална етика на БЛС. На 4-ти юни за „Медицински/лекарски грешки – правно-деонтологични грешки”, при огромен интерес от страна на лекарската гилдията, говори зам.-градски прокурор в СГП Зорница Таксова. След това погледите на аудиторията събра проф. д-р Красимир Методиев, д.м. н. и почетен консул на Израел у нас, с лекция за биотероризма. По темата за трансплантациите разказ направи ПР-ът на Изпълнителната агенция по трансплантации Радостина Гетова, а след нея вниманието ангажира проф. д-р Живка Винарова, д.м. н. С темата „Електронно здравеопазване – теоретични и приложни подходи”, представена от професорката на Нов български университет, накара румънските медици да разкажат подробности за своя опит с т.нар. „електронното здравеопазване”. Експертиза и умение да владее публиката демонстрира и последният лектор Милена Драгова – експерт в управлението на проекти по ЕС за публичния и частния сектор, обучител и участник в оценителни комисии на проекти.
Премиерата на филма „Д-р Димитър Моллов – основателят” бе най-очакваното събитие, което надмина очакванията на публиката и предизвика аплаузи още преди финалните надписи. Те само потвърдиха думите на автора на лентата Момчил Йончев, че всяка творба на изкуството се разбира най-добре ако едновременно докосне ума и сърцето на зрителя. За творбата пред всички благодари зам.-кмета на Община Елена - Йордан Димитров. Поздрав към всички гости на „Моллови дни” 2016 г. отправи и човекът с най-чест контакт с колегиите на БЛС в страната – д-р Стоян Борисов, главен секретар на съсловната организация.  
Спазена бе традицията за връчване на награда - нарочно изработен плакет с лика на д-р Димитър Моллов и почетна грамота, за медик с особени заслуги към медицината и лекарската професия. На шестите „Моллови дни” отличията се оказаха две – за всепризнатия голям хирург, общественик и родолюбец д-р Иван Манчев и далата идеята за „Моллови дни”, защитничка на лекарското съсловие от 2002 г. насам и спешен медик с 30 г. стаж д-р Марияна Кирилова.
Поздрав към наградените и всички гости на събитието отправиха децата от трио „Веселие”, създадено през 2013 г. към класа по гъдулка, с преподавател Веска Илиева, при СОУ „Емилиян Станев”. Изпълнението им /композициите „Тракийска китка”, „Малка танцова сюита”, „Балкански ритми”, „Пушка пукна” и „Дайчово хора”/ , сценичното им облекло и широки усмивки силно впечатлиха румънската публика от Лекарската колегия в Телеорман.
На третия ден от форума /5 юни/ организаторите отдадоха своята почит към патрона д-р Димитър Моллов, с полагане на венци и цветя пред паметника му в родното му село Беброво. Глава редом с медиците преклони и неговата пряка потомка и основен разказвач във филма „Д-р Димитър Моллов – основателят” -Евгения Сомова /правнучка на брата на д-р Димитър Моллов/. Там бе и читалищната деятелка и съвременна пазителка на спомена за д-р Моллов в еленското село Таня Станева. 
Подготовката за седмите „Моллови дни” 2017 е в ход и те ще съберат още повече гости, в първата събота на месец юни идната година.

 

Медицински/лекарски грешки – правно-деонтологични и етични въпроси – лектор: Зорница Таскова, зам. градски прокурор, Софийска градска прокуратура

 

Възможности за проектно финансиране в сферата на здравеопазването – лекор: Милена Драгова експерт в управлението на проекти по ЕС за публичния и частния сектор, обучител и участник в оценителни комисии на проекти.

 

Системата eHealth-теоретични и  приложни подходи – лектор: проф. д-р Живка Винарова, д. м. н. , НБУ

 

Баланс и защита правата на пациента и лекаря – лектор: Петко Загорчев, Председател на ЦКПЕ на БЛС

 


 

2015 година

Районна лекарска колегия – Велико Търново

Областна администрация – Велико Търново

Община Елена

МОЛЛОВИ ДНИ

56 юни 2015 г.

За пета поредна година, по инициатива на Районна лекарска колегия - Велико Търново се проведоха т.нар. „Моллови дни”, на името на съоснователя и пръв председател на Българския лекарски съюз от 1901 година д-р Димитър Моллов, роден в село Беброво, община Елена. Провеждането им става съвместно с Областна администрация Велико Търново и Община Елена.

Събитието уважиха  председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев,  президентът на Югоизточноевропейския медицински форум и председател на сдружение „Български лекар” д-р Андрей Кехайов, магистър фармацевт Мирослав Тонев Асенов – председател на Районната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Велико Търново, старша акушерка  Жана Павловска – председател на БАПЗГ – Велико Търново, членове на Управителния съвет на БЛС, председатели и лекари от районните лекарските в страната, както и много други гости.

В тържествена атмосфера, вечерта на 5 юни бе обявен и носителят на наградата – почетна грамота и плакет с лика на д-р Димитър Моллов - проф. д-р Александър Гюровски.

Професор Гюровски е роден на 27 октомври 1922 г. Родителите му са преселници от Македония, която семейството напуска през 1924 година.  Като малък професорът прекарва бедно детство, с чести премествания на фамилията, но в крайна сметка всички се установяват в София.

В столицата завършва с отличен успех медицина. Като студент изучава в най-големи подробности хистологията и анатомията. Блестящо овладява латинския, оттам – италианския, френския и английския език. В тайните на хирургията го въвежда легендарният проф. Георги Капитанов. Работил е в Медицинска академия, но и в Мали, Етиопия и Либия, където освен да оперира обучава десетки млади колеги.

В последствие оглавява хирургическото отделение на Окръжната болница във Велико Търново, но дава разположения за консултации и спешни операции в петте болници в окръга – Свищов, Павликени, Полски Тръмбеш, Горна Оряховица и Елена.

В Плевенския медицински институт през 1980 г. доц. Гюровски постъпва в Първа хирургическа клиника на Университетската болница, като остава неин ръководител до пенсионирането си. Работил е Севлиево и в Свищов.

Редовен професор става след спечелен конкурс в Медицинския университет в Плевен през 1984 г., а преди това защитава докторска дисертация. Тук той създава Катедрата по хирургични болести.

Въпреки навършените вече 92 години продължава хирургическата си дейност в Павликенската болница, а досегът му с пациенти е цели 67-68 години.

Освен отличен хирург той е и писател. Автор е на книгата „Погрешна диагноза”, която го представя и като добър писател психолог.

 

На следващия ден програмата бе под надслов „Трансплантациите – живот, победил смъртта”, като модератор бе д-р Пламен Маринов – анестезиолог.

Първата лекция бе „Правни аспекти на донорството и трансплантациите” с лектор д-р Пламен Маринов. Последваха темите Мозъчна смърт: патофизиология и диагностика” – лектор проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м. от Катедра по анестезиология, спешна, интензивна и морска медицина към Медицински университет - Варна, и "Трансплантация на стволови клетки" - лектор д-р Марияна Симеонова - изпълнителен директор на Агенцията по трансплантации.

След приключване на темите и обширна дискусия по тях, участниците във форума – домакини и гости, поднесоха цветя пред бюст паметника на своя първоучител д-р Димитър Моллов в родното му село Беброво, община Елена. 

2014 година

Районна лекарска колегия - Велико Търново за четвърти пореден път проведе „Моллови дни”, на името на съоснователя и пръв председател на Българския лекарски съюз от 1901 година д-р Димитър Моллов, роден в село Беброво, община Елена.

Тази година носителят на наградата – почетна грамота и плакет с лика на д-р Димитър Моллов е д-р Марчо Христов Марков.

Д-р Марчо Христов Марков е роден в гр. Елена. Началното, основното и средното си образование завършва там. През 1987 г. завършва ВМИ – Плевен. През периода 1987 г. – 1989 г. работи като анестезиолог- реаниматор в ОАРИЛ към ПОБ „ Христо Ботев” - Враца.

Студентската му мечта е да стане ортопед травматолог и след успешно положен конкурсен изпит през 1989 год. започва работа в Клиника по ортопедия и травматология към ВМИ - Плевен под ръководството на проф. Марин Ганчев като клиничен ординатор. Три годишния период прекаран там е много ползотворен и през 1992 год. става специалист по ортопедия и травматология. От 1993 год. работи като научен сътрудник в УМБАЛСМ ”Н. И. Пирогов” – София, в секцията по ортопедия и травматология. В момента е главен административен лекар и главен асистент в ІV-та Травматологична клиника към травматологичния комплекс на УМБАЛСМ ”Н. И. Пирогов” - София.

Член е на Българската ортопедично травматологична асоциация /БОТА/, на Европейската федерация на националните асоциации по ортопедия и травматология /EFORT/, на Европейската асоциация по тазобедрена хирургия /EHS/, на АО Алумни асоциация България /AOAA/ и на Българското дружество по хирургия на ръката.

Има сертификати за протезиране и реендопротезиране на големи стави, фиксиране на счупванията с мини инвазивни техники, остеосинтеза със заключващи плаки, интрамедуларна фиксация и реконструктивна хирургия. В клиниката успешно се лекуват и усложнения след лечение на фрактурите.

Има участие в над 30 публикации в български и чуждестранни списания. Научният му интерес е свързан с минимално инвазивните техники на фиксация на фрактурите.

Специализирал е в Швейцария.

 

 

 

 2013 година

За трета поредна година, по инициатива на Районна лекарска колегия - Велико Търново вчера и днес се проведоха т.нар. „Моллови дни”, на името на съоснователя и пръв председател на Българския лекарски съюз от 1901 година д-р Димитър Моллов, роден в село Беброво, община Елена. Провеждането им става съвместно с Областна администрация Велико Търново и Община Елена.
Официалното откриване на форума бе в ранния съботен следобед, в Интерхотел Велико Търново, от председателя на РК на БЛС във В. Търново д-р Марияна Кирилова. Събитието уважиха  председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, президентът на Югоизточноевропейския медицински форум и председател на сдружение „Български лекар” д-р Андрей Кехайов, заместник-председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ д-р Пламен Радославов, както и председатели и лекари от районните лекарските в Смолян, Кюстендил, Търговище и Стара Загора.  
Цел на събитието бе да събере медици, ръководители и експерти в сектор здравеопазване от страната, за да обменят мисли по най-наболелите проблеми на съсловието, да потърсят варианти за решаването на най-неотложните проблеми в сектор здравеопазване и за да задълбочат професионалните, и научните си познания, като специалисти. Затова основна част във форума бе отделена за научни доклади. Програмата започна с лекция за „Превенция на сърдечносъдовия риск според последните препоръки на Европейското кардиологично дружество” на д-р Чавдар Владимиров и „Бъбречни заболявания и сърдечносъдова патология” на д-р Петър Петров. Последваха темите "Болничният медицински персонал за удовлетвореността на пациентите от оказаните здравни услуги" и „Управленски подходи за повишаване на качеството на болницата (перспективи за изследване)” на гл. експерт Милена Владимирова, както и „Работната сила в здравеопазването” и „Национални здравни сметки” на доц. д-р Анастасия Марчева от катедра „Стратегическо планиране” при Стопанска академия „Д. А. Ценов” в Свищов.
В тържествена атмосфера, вечерта на 8 юни бе обявен и носителят на наградата – почетна грамота и плакет с лика на д-р Димитър Моллов - проф. д-р Красимир Методиев.
Проф. д-р Красимир Методиев е роден във Велико Търново на 18 декември 1950 г. Началното образование завършва във Велико Търново, след което се дипломира в Английската гимназия – Русе. От 1969 до 1974 г. е студент по медицина във Варна и София, завършва ВМИ – Варна през 1975 г. и същата година започва работа като асистент в този институт, където работи до момента.
Проф. Методиев има две специалности – имунология и микробиология. Защитава първата си дисертация (к.м.н.) през 1982 г., втората (д.м.н.) през 1988 г., избран е за доцент през 1990 г., а за професор през 1995 г. Ръководител е на Катедра „Предклинични и клинични науки” в Медицински Университет Варна. Има над 220 публикации в авторитетни медицински списания у нас и в чужбина. Автор на 7 медицински книги и монографии. Носител на редица национални и международни награди за професионални и научни постижения. Почетен Консул на Държавата Израел в България.
Днес всички участници във форума – домакини и гости, поднесоха цветя пред бюст паметника на своя първоучител д-р Димитър Моллов в родното му село Беброво.

 

 


 

2012 година

От 4 до 10 юни 2012 г., за втора поредна година Районна лекарска колегия - Велико Търново, Областна администрация Велико Търново и Община Елена проведоха седмица, посветена на името на съоснователя и пръв председател на Българския лекарски съюз от 1901 година д-р Димитър Моллов.
С плакет и почетна грамота за принос в развитието на медицината и лекарската професия бе удостоен Д-Р ВАЛЕНТИН ХАДЖИРАДЕВ. Наградата поднесе Областният управител на област Велико Търново проф. д-р Пенчо Пенчев, в залата на Община Елена.
Д-р Хаджирадев е един от възстановителите на Лекарския съюз и два мандата председател на колегията след 1991 г. Създал е школата по Акушерство и гинекология в област Велико Търново.
Седмицата стартира с откриване на изложба в залата на РЗОК – Велико Търново. В нея свои творби изложиха д-р Албена Стойчева – дървопластика, д-р Радослав Паскалев – маслени платна и графики, д-р Христо Пенчев – фотосесии и д-р Йордан Йорданов – дърворезба.
Бяха проведени лекции на теми „Аспекти от финансиране на здравеопазването” – лектор: проф. д-р Павлин Иванов от Стопанския факултет на ВТУ и „Европейска конвенция за правата на човека” – лектор: ас. Илиян Байчев и гл. ас. Невена Орманджиева от Юридическия факултет на ВТУ.
„Модел на здравеопазването – настояще и бъдеще” бе темата на встъпителната дискусия, следвана от дебати „Анализ на постигнатото до сега” и „Визия на здравеопазването и модел на финансиране”.
Гости на вторите „Моллови дни” бяха лекари от цялата страна.
Поздравителен адрес до участниците във форума и същевременно извинение за невъзможността си да уважи проявата, поднесоха Десислава Атанасова – министър на здравеопазването, д-р Пламен Цеков – управител на НЗОК и д-р Иван Кокалов – вицепрезидент на КНСБ и председател на ФСЗ – КНСБ.
Във втория ден на „Молловите дни” всички участници поднесоха венци и цветя пред паметника му в село Беброво, където е роден д-р Димитър Моллов.
След това дискусията продължи в залата на Община Елена по темите „Изпълнение на законово разсипаните функции на съсловната организация  и „Стартиране на обсъждане и в последствие законодателни промени в структурата на БЛС, така че да отговаря на реалностите”. 

 


 

2011 година

Районна лекарска колегия - Велико Търново, Областна администрация Велико Търново и Община Елена поставиха успешно начало в провеждането на т.нар. „Моллови дни”, на името на съоснователя и пръв председател на Българския лекарски съюз от 1901 година д-р Димитър Моллов. Първите „Моллови дни” съвпадат със 110-годишнитата от основаването на съсловната организация.
Провеждането им е инициатива на Районна лекарска колегия - Велико Търново /3 и 4 юни 2011 година/, като замисълът е „Моллови дни” да се провеждат ежегодно в първата събота на месец юни. Събитието цели да събира медици и експерти в сектор здравеопазване, както от България, така и от чужбина, а основна част в срещите да заемат дебати за постиженията и проблемите в медицината, организацията и управлението на здравния сектор, и др.
Традицията ще включва и връчването на награда – плакет и почетна грамота за принос в развитието на медицината и лекарската професия. За първи носители на отличието бяха избрани ПРОФ. Д-Р ЙОРДАН ИВАНОВ ШЕЙТАНОВ, Д.М.Н. и Д-Р АЛЕКСАНДЪР СТЕФАНОВ КОНАКЧИЕВ. Наградата поднесе Областният управител на област Велико Търново доц. Пенчо Пенчев, в Ритуалната зала на Община Елена.
За участие в първите „Моллови дни” бяха поканени лекари от цялата страна, 9-тимата местни депутати /за област Велико Търново/ и членовете на постоянната парламентарна Комисия по здравеопазване към 41-то НС, ръководството на МЗ, БЛС, НСОПЛБ, ЦЗПЗ, АЛДДЗО, Синдикатите в здравеопазването, Председатели на ПК по здравеопазване към Общинските съвети в област Велико Търново, ръководители на лечебни заведения, и др.
От пряко ангажираните във властта /изпълнителна и законодателна/ участие взеха единствено народните представители от ПП ГЕРБ г-н Христо Христов и д-р Пламен Цеков. Поздравителен адрес до участниците във форума и същевременно извинение за невъзможността си да уважи проявата, чрез д-р Пламен Цеков, единствено поднесе Председателя на Парламентарната комисия по здравеопазване в 41-то Народно събрание - Десислава Велчева Атанасова.
„20 години реформа – анализ на грешки и постижения” бе темата на встъпителната дискусия в първите „Моллови дни”, следвана от дебата „Подход за достигане Европейско ниво на здравеопазване”. С тях целта на РК на БЛС във Велико Търново е да постави началото на конструктивен дебат и да изпрати послания към всички, от които зависи да бъде изработен и приет единен, и дългосрочен /политически, законово регламентиран и съсловно приет/ подход за по-добро, по-качествено и по-достъпно здравеопазване.
РК на БЛС във Велико Търново работи и ще продължи да прави това, посредством ефективен диалог, скъсяване на връзките и координация между различните нива, представителства и структури. 110 години след основаването на БЛС, загрижеността и тревогата за съдбата, за бъдещото на българското здравеопазване са проблем, по който в първите „Моллови дни” активно участие взеха народните представители от ПП ГЕРБ г-н Христо Христов и д-р Пламен Цеков; Областният управител на област Велико Търново доц. Пенчо Пенчев; зам.-председател на УС на БЛС д-р Юлиян Йорданов; Председателят на Комисия по професионална етика на БЛС проф. д-р Милан Миланов; Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България /член на Асоциацията на лекарите по обща/фамилна медицина от Югоизточна Европа/ д-р Любомир Киров, Президентът на Югоизточноевропейския медицински форум и председател на сдружение „Български лекар” д-р Андрей Кехайов и др.
Д-р Димитър Петров Моллов е един от строителите на следосвобожденска България. Времето само засилва респекта към личността му. Във втория ден на „Молловите дни” всички участници поднесоха венци и цветя пред паметника му в село Беброво, където е роден един от най-талантливите и прозорливи медици в историята на България. След това дискусията продължи в Ритуалната зала на Община Елена по темите „Що е то Лекарска камара?” и „Трябва ли и как да се адаптира БЛС към Лекарска камара?”. Със свои презентации по темите участваха зам.-председателят на БЛС д-р Юлиян Йорданов и председателят на Националната асоциация на частните болници д-р Ст.Спиридонов, д.м. „Не е важно бяла ли е или черна котката, стига да хваща мишки!” - това каза, като обобщение по темата проф. д-р Милан Миланов. На практика всички участници в дискусията се съгласиха, че е важно съсловната организация на лекарите да бъде оставена да функционира съгласно разписаните й по закон дейности, а не какво пише в името й - „съюз” или „камара”.
Модератор на всички дебати по време на първите „Моллови дни” бе председателят на Управителния съвет на Районната лекарска колегия във Велико Търново д-р Марияна Кирилова, която многократно изтъква, че основното послание на срещата е с анализ на грешките и постиженията в системата да бъде съставен единен и дългосрочен – политически, законово регламентиран и съсловно приет подход за по-добро и по-достъпно здравеопазване.
Българското обществото, т.е. лекари и пациенти, повече от всякога се нуждаят от такъв дългосрочен или поне средносрочен /до 2020 г., каквато е програмата на СЗО/ консенсусно приет подход за организация и управление на здравеопазването, в който обаче ясно е отчетена липсата на човешки, материален, технически и информационно-комуникационен ресурс. Към този момент пред обществеността в България се признава само, че здравеопазването в страната ни е хронично недофинансирано, но не и това, че изобщо липсва Национална здравна политика - заради прекомерно и твърде дълго продължило партийно политиканство; заради нестабилното /променяно по „n”-броя път в мандата на всяко Народно събрание/ законодателство; заради неразбирането, че пред това да държиш в зависимост и да контролираш медиците, е по-добре да разчиташ на самоконтрола на лекарското съсловието, особена ако то само е приело правилата за по-качествено, по-ефективно и достъпно здравеопазване.